Hokejski zvezdnik Anže Kopitar je imel zadnjo besedo pri zavrnitvi nastopa za slovensko reprezentanco na majskem svetovnem prvenstvu skupine A v Parizu. Stališče njegovih delodajalcev v Los Angelesu ne pušča nobenega dvoma, saj so iz pisarne kluba za Dnevnik sporočili, da »ne poznajo nobenega pravila, s katerim bi lahko prepovedali Kopitarjev nastop za izbrano vrsto«.

Kopitarjev tiskovni predstavnik Luka Dolar zavajal javnost

Visoki predstavnik Los Angelesa za odnose z javnostmi Michael Altieri je potrdil, da je novi športni direktor kluba Rob Blake na sestanku s slovenskim zvezdnikom »jasno povedal, da Los Angeles ne želi, da se Anže Kopitar udeleži svetovnega prvenstva«, vendar ni imel vzvodov za prepoved njegovega sodelovanja v Parizu. Altierijevo elektronsko sporočilo objavljamo v originalni obliki, da bi se izognili različnim tolmačenjem tega zapisa. Odgovori iz Kalifornije v neprijeten položaj postavljajo predvsem Kopitarjevega tiskovnega predstavnika Luko Dolarja, ki je v minulih dneh zavajal javnost, ko je v spornem odzivu na medijske prispevke širil netočne informacije. Dolar je s komentiranjem novinarskih izdelkov prekoračil svoje pristojnosti in povzročil zmedo v javnosti, ko je zapisal, da »odločitve o nenastopu Kopitarja v Franciji ni sprejel hokejist, pač pa njegov nadrejeni v klubu«. Na twitterju je celo zatrdil, da so »Anžetu Kopitarju nastop prepovedali«, s čimer je močno zamajal svojo kredibilnost kot predstavnik za odnose z javnostmi enega najboljših slovenskih športnikov vseh časov.

Luka Dolar v vlogi tiskovnega predstavnika poslovno sodeluje še s hokejsko in smučarsko zvezo, obenem pa je tudi novinar športne redakcije nacionalnega radia, kar ga postavlja v očitno navzkrižje interesov. Po kodeksu novinarjev bi se moral »izogniti delu zunaj novinarskega poklica, ki zmanjšuje njegovo verodostojnost ali verodostojnost novinarske skupnosti«, vendar vztraja na več položajih. V konkretnem primeru se je pri napačnem pojasnjevanju razlogov za Kopitarjevo odpoved sodelovanja s slovensko reprezentanco postavil kar v vlogo razsodnika in novinarjem namigoval, kako bi morali poročati, kar ni v skladu s prakso služb za odnose z javnostmi.

Glede na to, da Los Angeles nima pristojnosti za prepoved Kopitarjevega nastopa za slovensko reprezentanco, bi prvi zvezdnik izbrane vrste lahko nastopil v Parizu, a je pri končni odločitvi spregledal nacionalne interese in raje upošteval klubske želje. Kot enega od razlogov je navedel utrujenost, vendar ne smemo pozabiti, da velja za enega najbolje fizično pripravljenih hokejistov v NHL, njegova klubska sezona pa bi v primeru uvrstitve Los Angelesa v končnico lahko trajala še dva meseca. Pred dvema letoma je nastopil na prvenstvu skupine A na Češkem, ko je selektorski položaj zasedal njegov oče Matjaž Kopitar, očitno pa bo manjkal tudi prihodnjo zimo v olimpijskem Pjongčangu, saj liga NHL v času iger na azijski celini ne bo prekinila tekmovanja.

Zupančič ne zganja preplaha

Slovenska reprezentanca se je medtem brez Anžeta Kopitarja z vlakom preselila v Budimpešto, kjer bo zvečer odigrala pripravljalno tekmo z Madžarsko. Slovenija je minuli konec tedna na tivolskem ledu izgubila obračun s Kazahstanom, ki je po izvajanju kazenskih strelov slavil z 2:1. Selektor Nik Zupančič zaradi poraza ne zganja preplaha, pred nadaljevanjem priprav pa je prečrtal vratarja Andreja Hočevarja in napadalca Nika Simšiča. Selektor na razširjeni seznam kandidatov za nastop v Parizu ni uvrstil nikogar iz jeseniškega moštva, ki je v finalu slovenskega prvenstva s 3:0 povozilo Olimpijo, kar veliko pove o kakovosti drugorazredne alpske lige pri Zupančičevih visokih kriterijih za nastop na svetovnem prvenstvu najvišjega razreda.