Slovenski dnevi knjige, že 22. po vrsti, se jutri začenjajo s slavnostnim odprtjem v atriju ljubljanske mestne hiše. Obiskovalce, ki bodo letos morda pogrešali veliki festivalski oder v središču mesta, bo opoldne v knjižni festival – po nagovoru predsednika Društva slovenskih pisateljev Iva Svetine – popeljal glasbeni nastop Klarise Jovanović, ki se posveča predvsem priredbam ljudskih pesmi in uglasbeni poeziji. Ta bo uvod v večdnevno festivalsko dogajanje, ki bo vse do nedelje med knjižne stojnice vabilo pod geslom Jaz te pišem, knjiga, kdo te bere?

Osrednja pozornost bo torej letos namenjena odnosu med avtorji in bralci, kot je še pred začetkom festivala opozorila predsednica programskega odbora Gabriela Babnik, se je namreč literarna infrastruktura v zadnjih letih sesula, največje žrtve tega rušenja pa so prav avtorji. Skozi 30 literarnih dogodkov na različnih ljubljanskih lokacijah, denimo v Trubarjevi hiši literature, Centru za poezijo Tomaža Šalamuna in v Vodnikovi domačiji, se bo skozi tematske sklope brezbrižnosti, ženskih avtoric in humorja v literaturi predstavilo okoli 70 ustvarjalcev. Prisluhniti bo mogoče že uveljavljenim avtorskim imenom, kot so Mojca Kumerdej in Jani Virk, kot tudi mladim perspektivnim glasovom, denimo prozaistkama Ani Schnabl in Lari Paukovič.

Opazovani, nadzorovani

Društvo slovenskih literarnih kritikov bo podelilo nagrado kritiško sito, o tem, čemu sploh služijo literarne nagrade, pa bosta kot prejemnika nagrad goncourt in molière istega večera govorila francoska gosta Didier Decoin in Eric-Emmanuel Schmitt.

Pesnici Ana Makuc in Barbara Korun se bosta v petek ob branju poezije osredotočili na vprašanje ženske literarne ustvarjalke, na ta dan pa se bo knjiga ponovno odpravila v fužinski bar Sombrero, kjer bodo avtorji, med njimi Zoran Knežević in Jedrt Lapuh Maležič, na pamet pripovedovali zgodbe o nadzoru. Knjižna pot bo v sklopu Branje med nakupovanjem v petek vodila tudi v enega od večjih nakupovalnih središč na Viču.

Boštjan Videmšek in Janja Vidmar bosta s pogovorom o odgovornosti avtorja do mladega bralca pozornost pritegovala v soboto, ko bo čas tudi za interaktivno zvočno instalacijo in branje, ki raziskuje seksualno in spolno razliko v glasbi; nastopili bosta Nina Dragičević in Nataša Velikonja. Nedelja bo med drugim rezervirana za javno vodstvo po razstavi Albert Sirk, slikar našega morja v Narodni galeriji in vodeni ogled opere. Sklepna beseda festivala bo pripadla piscem, katerih kratke zgodbe bodo zbrane v knjigi Opazovani; tako se med drugim obeta nastop Polone Glavan in Davorina Lenka.