Vsakomur je jasno, da so nogometaši veliki zvezdniki in vzorniki. Zato ni čudno, da večkrat podarijo denar za zdravljenje bolnih otrok. Pred dvema letoma je denimo svet pozdravil potezo Portugalca Cristiana Ronalda, ki je za operacijo bolnega otroka nemudoma nakazal 83.000 dolarjev.

V zadnjem času pa je vse več zgodb, v katerih nogometaši z različnih koncev sveta izpolnjujejo želje težko bolnim otrokom. Pretekli konec tedna je željo 12-letni deklici Petri izpolnil igralec zagrebškega Dinama Hilal Soudani. Petra ima ewingov sarkom in je prestala devet ciklusov kemoterapije, čaka jo še pet ciklusov, operacija in obsevanje. Večino lanskega leta je preživela v bolnišnici. Toda njena velika želja ves čas bolezni je, da bi lahko odšla na stadion Maksimir in navijala za Dinamo. Stanuje namreč v neposredni bližina stadiona in je vse življenje strastna navijačica.

Darilo za Petrin rojstni dan

Zaradi bolezni seveda ne more na nogometno tekmo. Zato se je njena prijateljica Gabrijela odločila, da bo zbrala vse podpise Dinamovih nogometašev in jih podarila Petri. Odpravila se je na trening kluba in tam je beseda dala besedo. Pretekli petek, prav na Petrin rojstni dan, so se v njenem stanovanju pojavili trije njeni najljubši igralci Dinama: Nikola Moro, Amer Gojak in Hilal Soudani. Prinesli so ji dres in balone, se eno uro pogovarjali o nogometu in življenju, nato pa odšli na trening.

Soudani je Petri obljubil, da če bo naslednji dan na tekmi proti Reki zadel gol, ji ga bo posvetil in to pokazal tako, da bo narisal črko P. In to se je res zgodilo. Deklica je bila tako navdušena, da je svojim prijateljicam priznala, da vso noč po tekmi ni mogla spati. Vsem pa je tudi sporočila, da njen nogometni junak ni le odličen nogometaš, temveč tudi velik človek.

Najboljša prijatelja

Dinamovci pa še zdaleč niso edini nogometaši sveta, ki svoj čas posvečajo tudi bolnim otrokom. Zadnje tedne britanske medije polni zgodba o nogometašu Jermainu Defoeju in njegovem prijateljstvu s petletnim Bradleyjem, ki ima neozdravljivega raka. Pretekli konec tedna je Defoe dečka že drugič odpeljal na stadion, kjer ga je fant pred tekmo pospremil na igrišče, nato pa zanj strastno navijal.

Poznata se že nekaj mesecev, odkar je deček s skupino otrok prišel na obisk v nogometni klub in napadalcu Sunderlanda dobesedno skočil v naročje. »Veste, izjemen otrok je,« je Jermain Defoe priznal v televizijskem intervjuju. Kajti v tistem trenutku se je začelo prijateljstvo med nogometašem in bolnim dečkom. Dečka opisuje kot junaka, ki je spremenil njegovo življenje: »Ko ga vidiš, je težko ostati neprizadet, a njegov pogum je vir navdiha.«

Defoe je decembra lani pomagal zbirati denar za dečkovo zdravljenje, ko so v njegovem telesu odkrili nov tumor in so zdravniki obupali, starši pa so se odločili, da bodo poskusili še z novo ameriško metodo zdravljenja. Najbolj ganljivi so bili trenutki, ko je nogometaš malega bolnika obiskoval v bolnišnici in sta skupaj objeta zaspala na bolniški postelji. Deček je večkrat dejal, da je nogometaš njegov najboljši prijatelj. Petletni Bradley pa ni navdih le vsem nogometašem Sunderlanda, temveč vsej državi. Njemu v čast je Defoe ustanovil sklad za pomoč bolnim otrokom.