Paul Morphy je bil rojen v bogati in ugledni družini v New Orleansu leta 1837. Vsestransko nadarjeni mladenič se je šahu posvečal do 12. leta, ko je v dvoboju odmevno premagal mojstra Johanna Loewenthala. Nato se je Morphy posvetil študiju matematike in prava. Študij je končal pred rokom, in ker je moral čakati do 21. leta, da bi lahko začel pravno prakso, se je spet lotil šaha. V New Yorku so leta 1857 priredili prvi večji turnir v ZDA in Morphy je gladko zmagal. V naslednjih mesecih je osupil Ameriko z igranjem simultank na slepo. Izzval je vodilne evropske mojstre in se odpravil čez Atlantik. V Evropi je preživel vse leto 1858 in v dvobojih pospravil vse vidnejše igralce. Želel si je dvoboja s slovitim Howardom Stauntonom, ki že več let ni bil aktiven. Anglež se je izmaknil, odigrala sta le eno partijo. Tudi to je Morphy dobil. Ker je tudi Adolfa Anderssena kljub uvodnim težavam ugnal z visoko razliko, je bilo splošno mnenje, da je najboljši na svetu. Sprejela ga je celo kraljica Viktorija.

Po vrnitvi v Ameriko so Morphyja zasipali s častmi, ki pritičejo šampionu. Ta pa je napovedal – konec šahovske kariere, ki je trajala le dve leti.

Morphy je videl šah kot igro za prosti čas, nikakor pa ne kot poklic. Želel je postati pravnik, a vmešala se je državljanska vojna. Preživel jo je med Parizom in Havano. Po vojni mu pravna praksa ni stekla, saj so stranke z njim govorile samo o šahu. Razočaran se je umaknil na družinsko posestvo in živel v osami. Zaradi duševne otrplosti ga je družina poskusila spraviti v sanatorij, a je to preprečil; na pamet je poznal cele zakonike in tudi svoje pravice… Ko se je njegov vrstnik Steinitz leta 1883 preselil v ZDA, je Morphy privolil v kratko srečanje, prepovedal pa pogovor o šahu. Leto potem je po sprehodu zlezel v mrzlo vodo, da bi se osvežil, in srce se je ustavilo.

Morphy je igral v žrtvenem slogu, obenem pa upošteval še neubesedena pravila pozicijske igre. Bil je veliko pred časom. Tu je znamenita partija, ki jo je odigral med ogledom opere:

MORPHY – ISOUARD

(Pariz, 1858)

1. e4 e5 2. Sf3 d6 3. d4 Lg4? 4. de5 Lf3 5. Df3 de5 6. Lc4 Sf6 7. Db3 De7 8. Sc3 c6 9. Lg5 b5?

Črni je slabo odprl partijo, po tej napaki pa ne bo več predaha.

10. Sb5! cb5 11. Lb5 Sbd7 12. 0-0-0 Td8 13. Td7! Td7 14. Td1 De6 15. Ld7 Sd7 (glej diagram).

Morphy je lepo zaključil:

16. Db8! Sb8 17. Td8 mat.