Včeraj so končno začeli urejati prehod za pešce čez izredno prometno kranjsko vzhodno obvoznico. Cesto, ki je bila vrsto let brez prehoda za pešce, je vsak dan prečkalo na stotine ljudi, saj povezuje gosto naseljeno sosesko Planina s trgovskim delom Kranja na njegovem vzhodnem robu, ljudje pa so morali cesto prečkati tudi, če so šli na sprehod med bližnja polja ali v gozd.

Nov prehod naj bi tako številnim omogočil varno prečkanje prometno zelo obremenjene ceste. Dela so ocenjena na 35.000 evrov, denar so zagotovili v letošnjem proračunu mestne občine Kranj.

Prehod tudi pri vojašnici

Občina bo kmalu rešila še eno prometno zagato, na zahodnem koncu mesta, kjer bo uredila prehod ob priključku občinske ceste na državno cesto mimo vojašnice. Tudi to je bila dolgoletna želja občanov, dela bodo stala 23 tisočakov. S tem bodo pešci in tudi kolesarji dobili možnost varnega prečkanja vse bolj obremenjenih prometnic.

Novega prehoda pa so se že pred časom razveselili zlasti starši otrok podružnične šole v Mavčičah. Desetletja je trajalo, da so to nevarno prometno past uredili, pridobili ustrezna zemljišča in vsem omogočili bolj varno pot v šolo in iz nje. V Kranju bodo kmalu dokončali še dostop v naselje Orehek z državne ceste med Kranjem in Jeprco, ki so ga krajani Orehka in Drulovke vrsto let zahtevali. Največji prometni prispevek pa bo načrtovana ureditev enega osrednjih krožišč na Primskovem, s katerim bodo povečali pretočnost in skušali zmanjšati vsakdanjo gnečo na odseku od izstopa z avtoceste pri Šenčurju do trgovskega območja na Primskovem v Kranju.