Rezultatska pravljica Rogerja Federerja se nadaljuje. Baselčan je dobil drugi letošnji teniški turnir serije masters zapored ter se na svetovni lestvici povzpel med elitno četverico. Petintridesetletni Švicar postavlja mejnike, ki teniške navdušence ne pustijo ravnodušnih. V Miamiju se je po četrti zaporedni zmagi nad Špancem Rafaelom Nadalom veselil 91. lovorike v karieri, 26. na turnirjih serije masters in tretje v Miamiju, kjer je bil najboljši že leta 2005 in 2006. Hkrati je Špancu preprečil prvo lovoriko na Floridi, saj je izgubil že peti finale na tem prizorišču. Po dvakrat sta bila v finalu od njega boljša Federer in Novak Đoković, enkrat pa Nikolaj Davidenko.

Po zmagi pred dvema tednoma na turnirju v Indian Wellsu je Federer v Key Biscaynu, otoku v bližini Miamija, naletel na močan odpor tekmecev. Federer je v četrtfinalu proti Tomasu Berdychu rešil dve zaključni žogici, v polfinalu pa je imel v odločilni igri podaljšanega niza Nick Kyrgios priložnost za veliki skalp. Rafael Nadal je bil v finalu manj nevaren.

»Prvi trije meseci novega leta so sanjski. Niti v sanjah si nisem upal pomisliti, da bom do začetka aprila dobil prvega od štirih največjih turnirjev v sezoni ter oba mastersa. Telo je utrujeno, zato se za nekaj časa umikam. Najverjetneje bom naslednjič nastopil konec maja na Rolandu Garrosu. Dotlej se bom spočil in pripravil na vrhunec sezone na pesku,« je sporočil Roger Federer.

Letošnji Key Biscayne je imel na moški strani poleg obeh finalistov še tri junake. Nick Kyrgios je po dveh letošnjih zmagah nad Novakom Đokovićem napovedal, da je igralec prihodnosti. Sicer je še naprej lomil loparje, cinično odgovarjal na novinarska vprašanja, a se je uvrstil v polfinale. Svetovni tenis je podhranjen z novimi obrazi. Med velike upe sodi tudi Aleksander Zverev, ki je na Floridi vzel skalp Švicarju Stanu Wawrinki. Devetnajstletni Nemec s hitrimi koraki stopa med najboljše na svetu. Z uvrstitvijo v polfinale je navdušil Fabio Fognini. Italijan je z zmago v Indian Welssu proti Jo-Wilfriedu Tsongaju in v Miamiju proti Keiu Nišikoriju dokazal, da lahko premaguje igralce iz najboljše deseterice. Omeniti kaže še finski teniški mejnik. Šestindvajsetletni Henri Kontinen je namreč včeraj postal številka 1 med dvojicami.

Veliko junakinjo je imel tudi ženski del prestižnega teniškega turnirja. Johanna Konta je osvojila turnir serije masters ter poskrbela za največji britanski uspeh ženskega tenisa v zadnjih 40 letih. Johanna Konta se je prvič v karieri na svetovni lestvici uvrstila med najboljšo deseterico, in sicer na visoko sedmo mesto. Britanka je navdušila predvsem v polfinalu in finalu, ko proti Venus Williams in Caroline Wozniacki ni izgubila niti niza.

Na najnovejši svetovni lestvici je najvišje uvrščena Slovenka na 142. mestu Tamara Zidanšek, pri moških je Blaž Kavčič na 132. mestu. Konec tedna bodo v ospredju dvoboji v Davisovem pokalu. Slovenija bo od petka naprej igrala v drugem krogu evro-afriške skupine proti Južni Afriki.