Zmagovalec preteklega tedna so na račun skoraj 6-odstotnega tedenskega zvišanja cene nafte (v evrih) delnice energetskih družb. Ključni razlog za rast cene nafte je krepitev špekulacij, da bodo države OPEC dodatno znižale proizvodnjo nafte, ter manjša rast zalog v ZDA od pričakovane. Kljub vsemu se je letos po skoraj 100-odstotni rasti cena nafte od februarja lani ustalila pri okrog 50 ameriških dolarjih na sodček. Vpliv rasti cene nafte na stopnjo inflacije se z vsakim mesecem znižuje, kar je vidno tudi v letni stopnji inflacije, ki je marca v evrskem območju upadla s februarskih dveh odstotkov na 1,5 odstotka. Tudi pogled na podatke o temeljni inflaciji, ki izključuje gibanje energentov in hrane, pokaže, da cenovnih pritiskov v evrskem območju še ni na vidiku oziroma ti ostajajo zelo šibki. Vse omenjeno je takoj sprožilo ugibanja med vlagatelji o dlje trajajočih denarnih spodbudah ECB, kar se je v zaključku tedna med drugim odrazilo v 1,4-odstotnem upadu vrednosti evra glede na dolar.

V Evropi je bilo tudi v preteklem tednu največ govora o brexitu in francoskih volitvah. Medtem ko v Franciji, sodeč po anketah, pridobiva Le Penova, pa je v Veliki Britaniji premierka Theresa May tudi uradno začela postopek za izstop Velike Britanije iz EU. Petkova izjava predstavnikov EU, da bodo pogajanja o nadaljnjem trgovanju z Veliko Britanijo trajala zgolj eno in ne dve leti, kot je napovedala Mayeva, sicer nakazuje na zaostritev retorike EU in s tem na zahtevnost pogajanj.

Ameriško gospodarstvo se je v zadnjem četrtletju leta 2016 glede na predhodno četrtletje okrepilo za 2,1 odstotka (prevedeno na letno raven), kar je več od prvotnih pričakovanj (1,9 odstotka). Gonilo gospodarske rasti še naprej predstavlja zasebna potrošnja, ki je tudi največja komponenta gospodarstva. Tako ne čudi, da so poleg energetskih družb najvišjo rast tečajev zabeležile delnice iz panog, ki so vezane na okrevanje potrošnika. Ena bolj donosnih panog je bila tudi avtomobilska industrija, kar gre predvsem na račun tečaja delnice družbe Tesla. K rasti tečaja je prispeval predvsem kitajski spletni gigant Tencent, ki je kupil 5-odstotni delež (1,78 milijard dolarjev) Tesle Motors. Ameriški avtomobilski inovator, ki je v prvem četrtletju letos zabeležil rekorden, skoraj 70-odstotni porast prodanih vozil, tako že pripravlja teren ob prihajajoči izdaji modela 3 za masovno tržišče. Delnice družbe Tesla, ki so letos zabeležile že skoraj 30-odstotno zvišanje tečajev, so se ob objavi te novice podražile za 3 odstotke.

Nadaljevanje osemletne gospodarske ekspanzije se odraža tudi v rasti dobičkov ameriških družb. Ti so v zadnjem četrtletju leta 2016 zrasli za 9,3 odstotke v primerjavi z letom pred tem, kar predstavlja najhitrejšo rast po letu 2012. Neuspel poskus zdravstvene reforme Donalda Trumpa, sodeč po rasti tečajev v preteklem tednu, tudi ni spodkopal pričakovanj vlagateljev o pomembnejših ukrepih: davčna reforma in fiskalne spodbude.

Pretekli teden je postregel tudi s pestrim dogajanjem na domačem parketu, kjer je s skoraj 7-odstotnim padcem tečaja trgovanje zaključila delnica družbe Luka Koper. Potrditev predloga zakona, po katerem bo družba z uvedbo takse na pretovor financirala gradnjo drugega tira med Koprom in Divačo, je pripomogla k temu, da je indeks Ljubljanske borze, ki je sicer v letošnjem letu ena izmed globalno najbolj donosnih borz, teden zaključil pod gladino.