Za senzacijo je poskrbel Montpellier, ki je po domači zmagi s 33:28 tudi na povratni tekmi v gosteh premagal aktualnega evropskega prvaka Kielce (28:26). Rabelj Poljakov je bil znova Jure Dolenec, s sedmimi goli prvi strelec ekipe trenerja Patricea Canayerja, ki je na tem položaju v klubu že 23 let. Ko so Kielce (Uroš Zorman in Dean Bombač po en zadetek) v drugem polčasu povedle z 19:14, je kazalo, da je odpor Montpelliera strt. A gostje so naredili delni izid 9:1 in Poljakom preprečili, da bi lahko postali prvi klub za Ciudadom Realom po letu 2009, ki bi ubranil naslov prvaka. »Odigrali smo dve tekmi na vrhunski ravni proti Kielcam, ki so bile absolutni favorit. V francoski ligi in pokalu smo že dokazali, da lahko premagamo PSG, zdaj smo svojo kakovost dokazali tudi v Evropi, kar nam prejšnja leta ni uspevalo,« je dejal Jure Dolenec.

Ivandija dobil nogo, zdaj Goluža

Na tekmi Pick Szeged – Bjerringbro-Silkeborg sta bila najboljša strelca ekip Slovenca, brata Skube: Staš je dosegel sedem golov za Madžare, Sebastian šest za Dance. Na koncu tekme, ki sta jo sodila Slovenca Nenad Krstič in Peter Ljubič, je imel več razlogov za dobro voljo Staš Skube, kajti Pick je po zmagi na Danskem s 26:24 visoko dobil povratni dvoboj (33:24): »Prvi polčas smo izgubili s 14:16, drugega dobili z 19:8. Najpomembneje je, da smo zmagali, toda na visoki ravni moramo igrati vso tekmo, ne samo en polčas.«

V Veszpremu sta k potopu Zagreba veliko prispevala Gašper Marguč (5) in Dragan Gajić (4). Hrvati so upali, da bodo po tesnem domačem porazu (22:23) presenetili ob Blatnem jezeru, a je le 19 golov ob porazu z 19:29 (David Miklavčič 3, Darko Cingesar 2, Matevž Skok 1) njihov najslabši dosežek v tej sezoni. »Vesel sem, da smo celotno tekmo odigrali tako, kot smo se dogovorili. Obramba je bila na vrhunski ravni, delovala je brezhibno, v napadu pa smo bili učinkoviti,« je ocenil Gašper Marguč po peti zaporedni uvrstitvi Veszprema v četrtfinale lige prvakov. Včeraj sta dosedanji Zagrebov trener Silvio Ivandija in klub sporazumno prekinila sodelovanje, do konca sezone pa bo ekipo vodil Slavko Goluža.

Škofa v Parizu videlo malo ljudi

Na najbolje obiskani tekmi (10.712 gledalcev v Mannheimu) je v nemškem derbiju Rhein Neckar zapravil gol prednosti (25:24) iz Kiela, saj je doma klonil s 24:26. Rhein Neckar je že tretjo sezono zapored obstal v osmini finala, trikratni evropski prvak Kiel pa se je v svoji dvajseti med elito že 18. uvrstil med najboljših osem. Francoski derbi PSG – Nantes je prinesel najslabši obisk, le 2914 gledalcev v dvorani Pierra de Coubertina v Parizu pa je videlo zmago PSG (35:27; prva tekma 26:26), za katerega je proti svojemu nekdanjemu klubu Nantesu branil Gorazd Škof.

Beloruski Meškov je izgubil prvo tekmo doma proti Flensburgu s 25:26, a je bil na povratni štiri minute pred koncem že v osmini, saj je vodil s 26:24. A Flensburg je do konca naredil delni izid 4:0 in se desetič uvrstil med osmerico v Evropi. »Bilo je neverjetno težko, a se je v dramatični končnici razpletlo srečno za nas. V četrtfinalu nas čaka Vardar, tako kot leta 2014, ko smo postali prvaki Evrope. Upam, da se bo zgodovina ponovila,« se nadeja 39-letni vratar Mattias Andersson. Prve četrtfinalne tekme bodo med 19. in 23. aprilom, povratne pa med 26. in 30. aprilom.