Ne nazadnje v postelji preživimo kar tretjino svojega življenja, torej nekaj več natančnosti vsaj enkrat letno zagotovo ne bo odveč.

Očistite posteljni okvir

S postelje odstranite ležišče in se lotite čiščenja posteljnega okvirja. Z lesenih delov oziroma imitacije lesa z vlažno krpo obrišite prah in hkrati poskrbite, da bodo vijaki ponovno dobro zategnjeni (če so se zrahljali). Okvir nato po potrebi zaščitite s posebnim čistilom ali premazom za izbrani material. Očistite tudi desko za vzglavjem. Če je v njej steklo, če je oblečena v usnje ali drug material, uporabite ustrezna čistila, da ne boste poškodovali materialov.

Očistite lestvice posteljnega dna

Privzdignite posteljno dno z letvicami ter z njegovih nosilcev posesajte prah ter jih obrišite z vlažno krpo. Letvice, ki jim je možno nastavljati trdoto s pomočjo drsnih plastičnih čepkov, nato poljubno nastavite, da bodo omogočile mehkejšo ali tršo podlago. Vse letvice zbrišite z vlažno krpo.

Počistite prostor pod posteljo

Če imate pod posteljo predale, jih izvlecite, izpraznite, posesajte iz njih prah ter jih obrišite z vlažno krpo. Tla pod posteljo posesajte in pomijte. Posteljo premaknite, da boste prišli s krpo v vsak kotiček.

Operite prevleko ležišča

Če je vaše ležišče v snemljivi prevleki, jo snemite in po navodilih operite v pralnem stroju. Tako se boste znebili madežev od potu, kozmetičnih sredstev in drugega. Prevleke ne sušite v sušilnem stroju, razen če je to jasno dovoljeno na oznaki, saj se vam lahko sicer skrči – in nikoli več je ne boste spravili na ležišče. Če so na prevleki madeži, ki se z običajnim pranjem najverjetneje ne boste odstranili, uporabite pred pranjem sredstvo za odstranjevanje madežev.

Dobro posesajte ležišče

Redno sesanje lahko pomaga, da ostane vaše ležišče dlje časa sveže, da se v njem ne nabirajo prah, odmrle kožne celice, pršice, cvetni prah, živalske dlake in podobno. Za sesanje uporabite nastavek oziroma krtačo za sesanje oblazinjenega pohištva in debelejših preprog. Pazljivo z globinskim sesanjem! Ležišče lahko tudi med letom večkrat posesate, vendar bodite zmerni pri nastavitvi moči sesanja: pogosto globinsko sesanje lahko ležišče tudi uniči.

Obrnite ležišče

Če ležišče ni razdeljeno na različne cone, ki nudijo različno trdoto oziroma mehkobo različnim delom telesa, ga je spomladi in jeseni priporočljivo obrniti – spodnji del naj bo po novem tam, kjer imate glavo. Prav tako obrnite ležišče na drugo stran tako, da je spodnja stran po novem zgoraj. Obračanje je seveda pogojeno s tipom ležišča – nekatera predvidevajo obračanje na letno in zimsko stran, druga ne. Obe vrsti obračanja bosta pomagali, da bo ležišče uporabno dlje, saj se na njem ne bodo tako hitro naredile vdolbine in vdrtine na mestu, kjer najpogosteje ležite.

Pospravite zimsko posteljnino

Če uporabljate pozimi toplejšo posteljnino, je zdaj pravi čas, da jo operete in pospravite do jeseni. Poletna posteljnina naj bo nekoliko lažja, da se pod njo ne boste potili. Najboljši so seveda naravni materiali. Kaj pa odeje in vzglavniki, polnjeni s perjem? Ti so težki in primerni za zimo. Če jih uporabljate, jih spomladi odnesite v pralnico ali čistilnico, kjer bodo primerno poskrbeli za njihovo čiščenje. Sicer pa je bolje, da uporabljate odeje in vzglavnike iz drugih materialov, najbolje naravnih. Zakaj vzglavniki s perjem niso najboljša izbira? Gosje ali račje perje je pogosto razlog za alergije, v njem pa imajo pršice in prah zagotovo zabavo. Tudi kar se tiče udobnega spanja, se perje ne priporoča, saj na primer vzglavniki, polnjeni s perjem, ne obdržijo oblike in tako hitro vodijo do slabega spanca ter težav s hrbtenico.

Ležišče zaščitite

Otroška ležišča je nujno zaščititi, tako zaradi morebitnega nočnega mokrenja postelje kot tudi zaradi drugih težav (na primer bruhanja ob bolezni, politega čaja in podobno). Vsekakor pa velja razmisliti tudi o zaščiti ležišča za odrasle. Tako preprečimo, da bi se v ležišče vpijali znoj, kreme za obraz in telo, barva za lase.

Nadzorujte alergene

Če imate težave z alergijami, potem zagotovo ni dovolj, da se zgolj odrečete s perjem polnjeni posteljnini. Dobro je tud, da iz spalnice oziroma izpod postelje odstranite preprogo, se odpoveste zavesam, okrasnim blazinam, plišastim igračam in na okna namestite posebno mrežo proti komarjem, ki hkrati skrbi za zaščito pred cvetnim prahom in elektromagnetnim sevanjem. Poskrbite, da v spalnici ne bo pretirano toplo (temperatura okoli 16 stopinj je za spanje ravno pravšnja), prav tako pa uporabite razvlaževalnik zraka, da iz nje sproti odstranjujete vlago. Verjemite ali ne, a pravijo, da lahko pri za pršice idealnih, toplih in vlažnih pogojih pri deset let staremu ležišču kar polovico njegove teže pripišemo pršicam in njihovim izločkom.

Redno menjajte posteljnino

Posteljno perilo je treba zamenjati vsak teden. Namigi, kako skrbeti za posteljnino: Kadar perilo perete, izberite program z vročo vodo (vsaj 60 stopinj Celzija), da uničite mikroorganizme, po potrebi pa ga nato še prelikajte. Če ste občutljivi, ne uporabljajte mehčalca. Pri zamenjavi posteljnega perila nikoli ne vzemite tistega, ki nekje v zadnjem delu omare čaka na uporabo že več mesecev ali celo let – gotovo je polno prahu in nima več vonja po svežem.

Vir: www.dormeo.net