Ribničani so na peti tekmi v skupini A doživeli že peti zaporedni poraz, tako da bodo častno zmago za slovo od letošnje Evrope lovili v nedeljo, 2. aprila, ko bo v deželi suhe robe gostoval danski Gudme. V berlinski dvorani Maxa Schmelinga, imenovani po nekdanjem nemškem boksarju in svetovnem prvaku v težki kategoriji med letoma 1930 in 1932 (umrl je leta 2005, star več kot 99 let), je ekipa trenerja Roberta Beguša včeraj že po slabih devetih minutah zaostajala za šest zadetkov (2:8). Do konca prvega polčasa so imele berlinske »lisice«, ki so trenutno četrte v nemški ligi, še šestkrat plus šest, nazadnje pri 12:18, a so Ribničani v končnici tega dela igre malce omilili zaostanek.

Tudi v Nemčiji so Ribničani, ki so dan pred tekmo z avtobusom odpotovali v Trst, od tam pa z letalom prek Münchna v Berlin, igrali brez motorja ekipe Patrika Lebana. A brez 27-letnega Primorca, ki je soigralce z mavcem na roki (snel naj bi ga jutri) zaradi dvojnega zloma prsta bodril s tribune, bo Riko dokončno ostal po koncu sezone, saj bo naslednji dve leti nosil dres hrvaškega kluba Nexe Našice. Tudi v Berlinu se je Lebanova odsotnost še kako poznala, kajti po manj kot desetih minutah drugega polčasa je zaostanek njegovih soigralcev znašal že sedem zadetkov (17:24). Že takrat je bilo jasno, da bodo Berlinčani dosegli peto zmago na peti tekmi in potrdili prvo mesto v skupini, rekorden zaostanek Ribnice pa je tri minute pred koncem znašal deset zadetkov (26:36).

Evropski pokal EHF, skupina A, 5. (predzadnji) krog: GOG Gudme – St. Raphael 28:32 (15:17), Füchse Berlin – Riko Ribnica 38:30 (18:14).

Koper klonil na Gorenjskem

V končnici za prvaka v slovenski ligi je bila tekma Celje – Ribnica (35:27) odigrana vnaprej, v soboto pa sta bili še dve v drugem krogu. Koper, vodilni po rednem delu lige, je doživel prvi poraz, zanj pa je bilo spet usodno gostovanje v Škofji Loki. Desetega decembra lani je klonil v dvorani Poden s 24:25, po osmih zaporednih zmagah pa je spet izgubil prav na Gorenjskem (21:26).

»V prvem delu sezone smo doma odlično igrali proti Kopru in ga premagali. Upam, da se bo to ponovilo tudi tokrat,« se je pred tekmo nadejal Lokin trener Siniša Markota – in želja se mu je uresničila. Gorenjci so v prvem polčasu vodili že z 9:3, a so jih Primorci po petih zaporednih zadetkih skorajda ujeli. Koprčani (Žiga Smolnik 5, Aleks Vlah in Uroš Rapotec po 4) so tudi v 51. minuti zaostajali le za gol (18:19), a končnica je pripadla Loki (Mario Cingesar 7, Aleks Kavčič 5).

Huda poškodba Vida Levca

Čeprav je bil na materinski dan vstop za ženske v novomeško dvorano Marof brezplačen, domače navijačice proti Gorenju niso imele razlogov za dobro voljo. Velenjčani so igrali brez že nekaj časa odsotnega Anžeta Ratajca (poškodba kolena) in Blaža Kleča, ki je zaradi poškodbe stegenske mišice dobil nekaj premora, zmago v Novem mestu (35:23) pa so plačali s hudo poškodbo Vida Levca, ki so ga z igrišča odpeljali v bolnišnico v Novem mestu.

Gostje iz Šaleške doline (Matjaž Brumen 9, Niko Medved in Janez Gams po 4) so po zaostanku z 10:11 naredili delni izid 5:0, po katerem so Dolenjci (Leon Rašo in Mitja Klobčar po 6) dokončno padli, čeprav so se v drugem delu dvakrat še približali (16:18, 17:19). V 53. minuti je na igrišču obležal 22-letni Levc, ki si je poškodoval levo koleno: težave mu je zaradi natrgane križne vezi povzročalo že jeseni, a je na lastno željo igral z opornico. »Večji del tekme so se fantje držali dogovorov. Vedeli smo, da bo Krka prej ali slej popustila, saj ne more zdržati takega ritma. To se je v drugem polčasu zgodilo in na koncu smo visoko zmagali,« je dejal Gorenjev trener Borut Plaskan.

Končnica za prvaka, 2. krog: Celje PL – Riko Ribnica 35:27 (19:12), Krka – Gorenje 23:35 (11:15), Urbanscape Loka – Koper 26:21 (11:10), končnica za obstanek, 3. krog: Trimo – Izola 30:17 (16:10), Ormož – Drava 32:23 (19:8), Dobova – Maribor 29:34 (16:14), Slovenj Gradec – Hrastnik 25:25 (14:12).