V Melbournu v Avstraliji se bo tradicionalno začela letošnja sezona formule 1, v kateri strokovnjaki med največje favorite štejejo lanskega podprvaka Lewisa Hamiltona. Britanec je letos dobil novega ekipnega tovariša Valtterija Bottasa, ki pa po mnenju nekaterih ni povsem ustrezna zamenjava za Nemca Nica Rosberga, ki je do zdaj pri Mercedesu skrbel, da se Hamilton ni imel preveč lepo. A prav je, da dajo tudi v ekipi Bottasu nekaj dirk časa, da se privadi na nov dirkalnik in novo ekipo.

»Lewis Hamilton je letos zelo močan, motiviran, da bolj ne more biti. Kdor ga ne pozna, ga bo hitro spoznal. Je tip dirkača, ki lahko tekmecu uniči kariero in ga mentalno spravi na rob. Upam, da se to ne bo zgodilo Valtteriju. Ravno zaradi izkušenj pa menim, da je Hamilton letos absolutni prvi favorit,« je pred začetkom sezone dejal nekdanji dirkač Gerhard Berger. In Hamilton je že na prvem prostem treningu takoj nakazal, da letos ne misli na nič drugega kot na zmage in ponovno osvojitev naslova prvaka. Gladko je opravil s tekmeci, od katerih so mnogi veliko več pričakovali od Ferrarija. Rdeči so bili namreč na zimskih testiranjih zelo hitri, njihov dirkalnik pa naj bi skrival dovolj potenciala, da bi letos lahko znali izzvati Mercedes. Sicer je bil Sebastian Vettel drugi najhitrejši, a z več kot pol sekunde zaostanka za Hamiltonom, Bottas pa je bil le za malenkost za Nemcem. »Za zdaj se v dirkalniku ne počutim še povsem dobro, imeli smo nekaj malega težav, ki so nas stale časa na stezi, a vem, da lahko naredimo še velik korak naprej,« je povedal Sebastian Vettel. In kot vedno bo največ od uvodnih dirk sezone pobral tisti dirkač, ki bo imel z novo tehniko najmanj težav. Hamilton je bil seveda vidno zadovoljen po prvem dnevu, Bottas pa malo manj. »Bolj kot prednost me pomirja dejstvo, da smo pred njimi tudi v daljših odsekih. Mislim pa tudi, da Ferrari še ni pokazal vsega, kar zmorejo,« je dodal Lewis Hamilton. Red Bull pa je z enosekundnim zaostankom za najhitrejšim v še večjih težavah.

Z nekaj humorja je težaven začetek sezone pospremil dirkač McLarna Fernando Alonso. Ko so ga na tiskovni konferenci vprašali, česa bi si najbolj želel v novem dirkalniku, je hitro dogovoril: »Želim si enake motorje za vse dirkače.« Temu je takoj v šali nasprotoval Hamilton in dodal, da če pa že, potem, prosim, ne Hondinega. Ravno zaradi težav Japoncev pri pripravi novega motorja so pri McLarnu bojda že navezali stike z Mercedesom, kajti nič ne kaže, da bodo s Hondinimi motorji v bližnji prihodnosti kaj bolj konkurenčni.

Vinales opravičuje vlogo skritega aduta

V motociklističnem razredu motoGP bo na nočni dirki v Katarju prav tako napeto, predvsem na račun Yamahinega novega dirkača Mavericka Vinalesa. Španec je že na prvih treningih upravičil vlogo tihega aduta. Njegov motocikel deluje odlično, sam je dodal, da so opravili nekaj sprememb v elektroniki, ki so se izkazale za pravilne. »Čeprav je bila steza še malce umazana, sem lahko stopnjeval vožnjo. Komaj čakam, da se začne dirka, menim, da smo dobro pripravljeni.« In podobno meni tudi Marc Marquez, ki je edini še lahko držal korak z Vinalesom, a več kot pol sekunde zaostanka ni to, kar je pričakoval: »Počasi gre na bolje, imeli smo nekaj težav, to se vidi pri zaostankih, ne bo lahko držati Mavericka. To smo pravzaprav tudi pričakovali, da bo že na prvi dirki poskušal pokazati, iz kakšnega testa je.« In to počasi dojema, na bolj boleč način, tudi Vinalesov ekipni tovariš Valentino Rossi, ki mu dejstvo, da zdaj večino pozornosti pobere ravno Vinales, ne diši najbolj. In zato mnogi ugibajo, ali bo le nekaj dobrih Vinalesovih dirk dovolj, da se bo tudi med njima začela tiha vojna.