Na ministrstvu za zdravje so se včeraj odzvali na dogajanje v zvezi z nepodelitvijo statusa humanitarne organizacije Hiši dobrot, ki v Novi Gorici vodi ambulanto pro bono za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja. Pojasnili so, da verska skupnost Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja in njena Hiša dobrot ne moreta dobiti statusa humanitarne organizacije, ker je bila verska skupnost ustanovljena v Sloveniji. Status bi lahko dobila, če bi šlo za v tujini ustanovljeno in v mednarodno humanitarno organizacijo vpeto versko skupnost ali če bi v Novi Gorici za to ustanovili društvo. Iz tega izhaja, da je pravna oblika pomembnejša od dela organizacije.

Zombi štetje

Damijan Jagodic z ministrstva za zdravje, ki so mu v Hiši dobrot očitali zavlačevanje ter versko nestrpnost, je pojasnil, da je Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja na ministrstvo za zdravje vlogo za priznanje statusa podala prezgodaj, in sicer skoraj leto dni, preden je bila ambulanta pro bono odprta. To bi po zakonu lahko storila šele leto dni po začetku humanitarnega delovanja.

Zmotila so ga še druga dejstva, recimo navedba, da bo Aleksander Doplihar, vodja ambulante pro bono v Ljubljani, član njihovega strokovno-medicinskega posvetovalnega telesa. Ko je Jagodic to preverjal pri Dopliharju, mu je odgovoril, da ne ve nič o tem. Prav tako naj ne bi bilo dorečeno njihovo sodelovanje s Slovensko filantropijo. Težave so imeli po besedah Jagodica tudi pri temeljnih aktih, v katerih izvajanje zdravstvene dejavnosti ni bilo v ospredju. V njih so bili nerazumljivi datumi, saj so opredeljevali čas po »tretjem letu zombi štetja po vstajenju«.

Bližnjic ne sprejemajo

Odvetnica in soustanoviteljica ambulante pro bono Ana Jug iskanja bližnjic do statusa ne sprejema: »Lahko bi ustanovili društvo, tudi v tujino lahko gremo ustanovit versko skupnost. Pet minut imamo do Italije. A izgovorov ne bomo iskali, saj delamo dobro.« Prepričana je, da gre za eno najhujših verskih diskriminacij in diskriminacijo slovenskega naroda. »Naša Hiša dobrot je pravna oseba verske skupnosti. Tuje organizacije pri nas lahko ustanavljajo humanitarne organizacije, mi jih ne smemo,« pojasnjuje Jugova. Kljub vsemu je bila včeraj dobre volje, dogajanje okrog statusa je vendarle prineslo tudi veliko dobrega. V ambulanti se zbirajo zdravila, saj so zanjo izvedeli podporniki in donatorji. Hiša dobrot namreč lahko, čeprav nima statusa, še naprej opravlja svoje poslanstvo, le za sredstva na humanitarnih razpisih se ne more potegovati.