Kako medse privabiti visoko motivirane in izkušene slovenske razvojnike ter raziskovalce iz tujine, ki bi delali na področju biofarmacevtike, najhitreje rastoče veje farmacevtske industrije, je bil izziv, ki so se ga precej uspešno lotili v Leku. Njihova zlata praksa, ki zaradi velikega odliva visoko kvalificiranega kadra v tujino odgovarja na enega najbolj akutnih družbenih izzivov, to je beg možganov, je bila med letos 19 prijavljenimi prepoznana za najboljšo.

V Lekovi enoti Biofarmacevtika Mengeš so v začetku januarja drugič pripravili Bio karierni zajtrk. Nanj so povabili slovenske visoko izobražene strokovnjake naravoslovnih znanosti, ki delajo ali študirajo v tujini, v stik z njimi pa so prišli ob pomoči Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije in Društvom v tujini izobraženih Slovencev Vtis.

Medtem ko se je lani Bio kariernega zajtrka udeležilo 90 strokovnjakov z dokončanim magisterijem ali doktoratom naravoslovnih znanosti oziroma z delovnimi izkušnjami na primerljivem področju v tujini, deset se jih je pri njih tudi že zaposlilo, se je na njihovo povabilo letos odzvalo 70 slovenskih strokovnjakov. Po zadnjih podatkih bodo Lekovo ekipo okrepili vsaj štirje strokovnjaki, saj se z desetimi še pogovarjajo za sodelovanje.

Med zaposlenimi iz prve generacije je tudi dr. Nejc Rački, doktor bioznanosti. »Pol leta sem se izpopolnjeval v ameriškem tkivno inženirskem laboratoriju na Worchester Polytechnic Institute v Massachusettsu, kjer sem opravil raziskovalni del diplome. Kljub izjemno pozitivni izkušnji sem se svojo pot odločil nadaljevati doma. Menim, da Slovenija ponuja izjemno pestrost okolja in višjo kakovost življenja, zato je ni vredno kar tako zamenjati. To, da mladi po zaključku svoje formalne izobrazbe, odhajajo v tujino, ne vidim nujno kot beg možganov. Tujina prinese neprecenljive izkušnje in nove poglede, ki jih v domačem okolju ni moč pridobiti. Imam kar nekaj kolegov, ki so odšli v tujino. Večina si jih želi nekoč vrniti domov ali pa vsaj sodelovati z domovino, če bodo le dobili priložnost. Zato pozdravljam dogodke, kot je Bio karierni zajtrk, ki mladim odpirajo možnost, da s svojim znanjem in poznanstvi bogatijo domače delovno okolje.«

Lekovi predstavniki so na srečanju svojim potencialnim sodelavcem najprej predstavili delo na področju razvoja in proizvodnje podobnih bioloških zdravil, vizijo in karierne priložnosti. Udeleženci so se imeli nato priložnost predstaviti vodjem različnih področij delovanja, od tehničnega razvoja, razvoja farmacevtskih izdelkov, kakovosti in proizvodnje. V Biofarmacevtiki Mengeš dela že več kot 450 strokovnjakov, medtem ko jih je bilo leta 2001 samo 12.

Osemdeset odstotkov jih ima visokošolsko izobrazbo, od tega je 38 odstotkov magistrov in doktorjev znanosti. »Prednosti v tujini pridobljene izobrazbe in izkušenj vidimo predvsem v širini razmišljanja, v izmenjavi znanj, novih pogledov in rešitev na strokovnem področju. Veliko mladih se odloča za študij v tujini prav zaradi širokega nabora različnih študijskih programov, njihove kakovosti in pridobivanja izkušenj. Naša naloga je, da jih spet pripeljemo v domače okolje,« pravijo v Leku. jpš