Kako raznolik in kompleksen je kolesarski šport, se je nazorno pokazalo na včerajšnji novinarski konferenci v izvedbi Kolesarske zveze Slovenije. V eni šolski uri so v isti lonec besed vrgli množične kolesarske prireditve, reprezentančni del tekmovalnega gorskega kolesarstva, elitna profesionalna kolesarja s tujih profesionalnih ekip ter kratko predstavitev dela športnega direktorja in tudi novega selektorja elitne članske reprezentance. Pestrejše mešanice si skoraj ni mogoče zamisliti.

Glavni razlog, da so se v KZS pod vodstvom predsednika Tomaža Grma prebudili v pomlad bolj aktivno kot v dolgoletnem povprečju, je nov sponzor za akcijo Slovenija kolesari. Z novim zavarovalniškim pokroviteljem z nemškega območja je niz 73 prireditev pod imenom Slovenija kolesari, ki čez leto privabi več kot 20.000 udeležencev, v 17. sezoni dobil dodaten pospešek. Za ugled z drugega področja sta bila zraven dva od trinajstih slovenskih profesionalnih kolesarjev Matej Mohorič in Jan Polanc, člana profesionalne ekipe UAE Team Emirates. Prost tekmovalni termin sta izkoristila tudi za napoved nastopa na italijanskem Giru v maju, ki je zanju vrhunec sezone velikih dirk. Večina drugih je v polnem tekmovalnem programu na dirki Po Kataloniji (Brajkovič, Novak) in prvih velikih belgijskih klasikah. »Lepo bi bilo ponoviti etapno zmago izpred dveh let,« je velika želja Jana Polanca za jubilejno 100. izvedbo druge največje etapne dirke na svetu, ki je navdih za mnoge ljubiteljske kolesarje.

»Prvi del sezone je pokazal, da so noge prave, da nekaj lahko že pokažem. Ne zgolj tega, da sem v karavani najmlajši,« je med drugim dejal Matej Mohorič, izstopajoči šampion mladega vala. Kot mladinec je dobil najpomembnejšo dirko z zaključkom na belgijskem Caubergu in oblekel mavrično majico. Zdaj je čedalje bolj prepričan, da bo kdaj spet pred milijonsko publiko med kolesarji z milijonskimi pogodbami. Urban Ferenčak kot zelo mlad selektor skrbi za reprezentančni del kolesarjev, ki ne vozijo po cestah, vključno s Tanjo Žakelj, z upanjem na vrnitev zmagovite sezone, ki se bo za kolesarsko kraljico začela sredi maja. Bolj izkušen Martin Hvastija, športni direktor reprezentanc v cestnem kolesarstvu in selektor mlajše članske U23, je navdušen, da je pod okrilje znova dobil sanjsko generacijo (Tadej Pogačar & Co). »Prišla je generacija, ki smo jo težko pričakovali. Tudi letos bo prioriteta Pokal narodov. Za vse profile tras imamo močne kolesarje,« se pred bližnjo uvodno dirko v Belgiji veseli Martin Hvastija, ki je podpisan pod del razvoja sedanje profesionalne elite.

Z izjemo zunajserijskega Primoža Rogliča, za katerega je bil življenjski preobrat padec v Planici na današnji dan pred desetimi leti. Po novem ga bo na reprezentančnih akcijah, na evropskem prvenstvu in septembra na najpomembnejšem svetovnem prvenstvu v Bergnu na Norveškem vodil novi selektor Andrej Hauptman. Njegov predhodnik Gorazd Štangelj kot glavni športni direktor vodi dvajsetmilijonsko Bahrain Merida. »Zame bo velika čast, da bom vodil take kolesarje. Veselim se dela, ki sem ga kot pomočnik selektorja že poznal. Izbor vrhunskih kolesarjev je velik. Da narediš vrhunski rezultat, pa je dovolj eden,« je Andrej Hauptman, lastnik najboljšega dosežka z bronom na SP, simbolično ošilil kolesarsko piramido.