Čedalje več možnosti naj bi bilo, da bo italijanski finančni sklad Palladio Finanziaria prevzel Cimos. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi se Italijani s hrvaškimi sindikati dogovorili o možnem odpuščanju v Cimosovih treh hrvaških tovarnah, v Buzetu, Roču in Labinu.

Ohranitev vseh zaposlenih v notranjosti hrvaške Istre je bila eden od največjih kamnov spotike za uspešen Cimosov prevzem. Potem ko sta se pred nekaj tedni slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za javno premoženje Goran Marić dogovorila, da bo slovenska stran za domnevne terjatve Hrvatov do Cimosa plačala sedem milijonov evrov, je hrvaška vlada naknadno zahtevala, da mora Palladio Finanziaria do konca prihodnjega leta ohraniti število zaposlenih hrvaškega dela Cimosa na dosedanji ravni. V zadnjem predlogu, ki je prišel iz Zagreba, pa so Hrvati celo zahtevali, da mora Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) jamčiti za morebitno neizpolnjevanje obveznosti. Ker naj bi kljub temu še vedno obstajala možnost, da bi Hrvati tožili Italijane, je bil predlog za slednje nesprejemljiv. Takrat so Italijani tudi sporočili, da se iz prevzemnih aktivnosti umikajo. A ne za dolgo.

Nadaljevanje pogajanj zahtevali Američani

Le nekaj dni pozneje so predstavniki sklada Palladio Finanziaria spet sedli za pogajalsko mizo. Kot smo prejšnji teden razkrili v Dnevniku, naj bi to zahteval Cimosov kupec, ameriška multinacionalka Honeywell Turbo Technologies (HTT), s katero koprska družba ustvari približno polovico svojega prometa. Američani naj bi od Italijanov zahtevali, da naj naredijo vse, kar je mogoče, da bi se prevzem koprske družbe uspešno končal. Tako kot Cimos namreč tudi TCH Cogeme Set, hčerinska družba Palladio Finanziaria, dobavlja turbopolnilnike HTT.

Po neuradnih informacijah naj bi se Palladio Finanziaria in državni lastniki usklajevali o dokončanju kupčije. Eden od možnih zapletov v prihodnje je še status Cimosovih nepremičnin na Hrvaškem. Tamkajšnje sodišče je sicer že razsodilo, da so vse nepremičnine, ki so bile predmet spora, v Cimosovi lasti, Hrvati pa vpis nepremičnin v zemljiško knjigo kljub temu izpodbijajo. Zato naj bi bil del dogovora, da v primeru razsodbe, da Cimos ni lastnik nepremičnin, Slovenija Hrvaški plača nekajmilijonsko odškodnino. Dogajanj v povezavi s Cimosom na DUTB ne komentirajo.

Spomnimo: za nakup Cimosa je bil Palladio Finanziaria pripravljen plačati 100.000 evrov kupnine, hkrati pa prevzeti dolgove v višini okoli 110 milijonov evrov. Italijani so se zavezali, da bodo po prevzemu v Cimos vložili 20 milijonov evrov, v prihodnjih treh letih pa je bila predvidena še ena dokapitalizacija v višini 50 milijonov evrov.