Uprava družbe Adria Airways in Sindikat prometnih pilotov Slovenije (SPPS) na včerajšnjih pogajanjih nista dosegla sporazuma, ki bi zagotovil enak obseg pravic in obveznosti pilotov, kot je veljal do konca minulega meseca, so sporočili iz sindikata. S koncem februarja se je namreč iztekla zadnja veljavna kolektivna pogodba o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii, nove kolektivne pogodbe pa sindikat in družba še nista sklenila. Tako so se z marcem začeli zniževati pravice in pogoji dela pilotov, so opozorili v sindikatu.

Zato bo danes in jutri po oceni stavkovnega odbora stavkalo nekaj več kot sto pilotov od 114. V družbi kljub temu zagotavljajo, da bo za potnike poskrbljeno. »Vse potnike bomo spravili do končne destinacije,« so poudarili. Neuradno smo izvedeli, da naj bi lete v času stavke zagotovili tudi z najemanjem drugih prevoznikov, v primeru nekaterih odpovedanih letov pa naj bi potnikom uredili prevoz do bližnjih letališč.

Za danes ni predvidenih odpovedi letov, ampak le spremembe v urniku letenja. Za jutri je napovedana odpoved sedmih letov, in sicer jutranji let iz Ljubljane v Zürich in povratni let iz Züricha v Ljubljano, let iz Ljubljane v Tirano in povratni let iz Tirane v Ljubljano, let iz Ljubljane v Prištino ter večerni let iz Pariza v Ljubljano. Odpovedan je tudi let iz Prištine v Ljubljano, vendar bo v tem primeru organiziran avtobusni prevoz do Skopja in od tam let v Ljubljano.

V Adrii pozivajo potnike, naj redno spremljajo informacije, objavljene na njihovi spletni strani, in se o statusu leta prepričajo pred prihodom na letališče. Potnikom na odpovedanih letih bodo v skladu z možnostmi ponudili brezplačno spremembo poti, brezplačno spremembo datuma potovanja ali vračilo stroškov neizkoriščenega leta.