Usodna nesreča se je zgodila 29. novembra lani. V njej je umrlo 71 ljudi, med njimi večina članov ekipe, 19 igralcev in 24 spremljevalcev. Ekipa je potovala na finalno tekmo južnoameriškega pokala v Medellin. Za nesrečo je bila, kot so ugotovili v preiskavi, odgovorna čarterska letalska družba, saj so v njej kršili predpise o minimalni količini goriva oziroma o rezervi. Te nesrečno letalo ni imelo, zato je, ko je goriva zmanjkalo, strmoglavilo nedaleč od cilja potovanja. Preživeli so le trije nogometaši.

Sledil je velikanski odziv športne javnosti, v ospredju je bilo žalovanje ob tragediji. V prvem mednarodnem dvoboju po tragediji, ki je hudo prizadela majhen klub, so Brazilci v pokalu Libertadores zmagali v Venezueli. Nogometaši Chapecoenseja so premagali Atletico Zulia z 2:1. Goste so domači navijači, na stadionu se jih je zbralo 36.000, pred tekmo sprejeli z aplavzom. Prvo domačo tekmo so nato pred dnevi izgubili s favoriziranim argentinskim Lanusom (1:3).

Na pomoč jim je priskočila Barcelona

Plinio David de Nes, novi predsednik kluba, je medtem razkril, da je katalonski klub edini, ki jim je nato dejansko priskočil na pomoč: »Samo Barcelona je bila z nami od samega začetka. Ponudili so nam finančno pomoč, avgusta pa so nas povabili na tekmo pokala Joan Gamper, katere izkupiček si bomo delili,« je povedal za Independent.