»Zame se je dirka dobro končala. V zadnjih 750 metrih sem bil na vetru v pomoč našim, tako da nisem sprintal zase,« je Luka Mezgec (Orica) komentiral zaključek in opisal svojo vlogo na legendarni klasiki. S 16. mestom je bil blizu najboljšemu slovenskemu dosežku Andreja Hauptmana, ki je v letih 2001 in 2002 nanizal 13. in 15. mesto.

Mezgec je bil, tako kot še šesterica Slovencev, kar je zgodovinska udeležba na najstarejši veliki klasiki, v vlogi pomočnika. Dosežku so se priklonili mnogi, ki poznajo razporeditev vlog znotraj karavane. Bil je tako močan kot njegov kapetan Caleb Ewan (10. mesto) in namestnik Magnus Cort Nielsen (11.), kapetan Bahrain-Meride Sonny Colbrelli (13.), ki sta mu pomagala Grega Bole in Borut Božič, in hitrejši od Britanca Bena Swifta, ki mu je asistiral Matej Mohorič. Simon Špilak je bil v zaključku v pomoč Norvežanu Alexandru Kristoffu, ki je s četrtim mestom dosegel pirovo zmago.

V mestu rož se je najbolj veselil Poljak Michal Kwiatkowski, po poljsko Cvetlični (kwiatek – cvet, roža). Dobil je sprint pred Slovakom Petrom Saganom in Francozom Julianom Alaphilippom. Zasledovalna skupina z Mezgecem, Mohoričem in Špilakom jih v zadnjem ravninskem delu 296 kilometrov dolge dirke ni uspela ujeti. Na pobudo Sagana so pobegnili pod vrhom vzpona na Poggio, dobrih šest kilometrov pred ciljem. »Sagan je na koncu naredil dirko v svojem slogu. Bil je premočan. Za našo zasledovalno skupino je bila prednost za par sekund prevelika,« je pojasnil Mezgec.

Izidi, Milano–San Remo (296 km): 1. Kwiatkowski (Pol, Sky) 7,08:39, 2. Sagan (Svk, Bora), 3. Alaphilippe (Fra, Quick Step) isti čas, 4. Kristoff (Nor, Katjuša) + 0:05, 16. Mezgec (Orica) isti čas, 57. Mohorič (Team Emirates) + 0:31, 59. Špilak (Katjuša) + 0:53, 67. Roglič (Slo, Lotto) + 1:35, 70. Bole (Bahrain-Merida) + 2:28, 117. Koren (Cannondale) + 5:24, 134. Božič (vsi Slo, Bahrain-Merida) + 8:34.