Ana Drev je bila edina slovenska alpska smučarka, ki je na zadnjih preizkušnjah sezone osvojila nove točke svetovnega pokala. Športnica iz Šmartnega ob Paki je bila včeraj na veleslalomu 15. in je sezono končala brez uvrstitve na zmagovalne stopničke. Ana Bucik v slalomu in Žan Kranjec v veleslalomu sta bila prepočasna za nove točke, zato sta v skupnem seštevku discipline nazadovala. Oba sta sezono končala precej slabše, kot sta jo začela, saj Primorka na zadnjih dveh preizkušnjah ni osvojila niti točke, Kranjec pa je vnovič dokazal, da v spomladanskih razmerah ni konkurenčen najboljšim veleslalomistom. Ilka Štuhec je tekmovala le v veleslalomu, a z 21. mestom ostala brez točk.

Presenetljiva slalomska zmagovalka zadnje preizkušnje je bila 21-letna Petra Vlhova. Slovakinja je bila najhitrejša drugič v karieri, šestič pa se je uvrstila na zmagovalne stopničke. Slovakinja je nekaj mesecev mlajša od Mikaele Shiffrin, ki jo redno premaguje na tekmah svetovnega pokala. V tej sezoni je bila Vlhova poleg finala boljša od Američanke le še v Zagrebu, kjer je Mikaela Shiffrin edinkrat v tej sezoni odstopila.

Neverjetni Marcel Hirscher

Najboljša veleslalomistka sezone je bila po pričakovanju Tessa Worley, ki je pred zadnjo preizkušnjo zlahka ubranila 80 točk prednosti pred Mikaelo Shiffrin. Američanki so v finalu malce pošle moči. Razred zase so bile Italijanke, ki so dosegle trojno zmago. Federica Brignone je bila najboljša na obeh progah, Sofia Goggia se je 13. v tej sezoni uvrstila na zmagovalne stopničke, kar doslej ni uspelo še nobeni rojakinji na smučeh, Marta Bassino pa je sklenila sezono s tretjim mestom.

28-letni Marcel Hirscher dokazuje, da se z leti vse bolje znajde v spomladanskih razmerah. Prepričljivo je dobil veleslalomsko preizkušnjo, na slalomski pa je vendarle moral priznati prednost Švedu Andreju Myhrerju, Nemcu Felixu Neureutherju in rojaku Michaelu Mattu. Hirscher se je s 45. zmago v svetovnem pokalu približal najuspešnejšemu avstrijskemu alpskemu smučarju Hermannu Maierju, ki je zbral 54 zmag. Hirscher je osvojil šesti veliki kristalni globus zapored, kar pred njim ni uspelo še nobenemu alpskemu smučarju. »Prekrasno, sanjsko in nepozabno,« je bil po sijajni sezoni, v kateri je osvojil tudi dva naslova svetovnega prvaka, kratek in jedrnat Marcel Hirscher.

Američanka je imela več tekem in boljše povprečje

Primerjava najboljših alpskih smučark v tej sezoni, Mikaele Shiffrin in Ilke Štuhec, kaže, da je Američanka v povprečju osvajala približno po deset točk več kot Slovenka. Mikaela Shiffrin ima kot specialistka za tehnične discipline v sezoni več tekem kot mojstrice hitrih disciplin, med katere spada Ilka Štuhec. Tudi podrobnejša analiza dosežkov Ilke Štuhec in Mikaele Shiffrin v njunih najboljših disciplinah kaže, da je bila Američanka uspešnejša, saj je na slalomih in veleslalomih osvojila v povprečju skoraj 78 točk, medtem ko jih je Štajerka dobrih 68.

Glede na to, da pred sezono ni nihče pričakoval, da bo Ilka Štuhec v igri celo za veliki kristalni globus, je za slovensko alpsko smučarko sanjska sezona. Sedem zmag svetovnega pokala v treh različnih disciplinah, 13 uvrstitev na zmagovalni oder, naslov svetovne smukaške prvakinje, osvojitev dveh malih kristalnih globusov, v smuku in alpski kombinaciji, dveh drugih mest, v skupnem in superveleslalomskem seštevku, ter uvrstitvi kariere v slalomu in veleslalomu se bere kot pravljica. Obeti pred olimpijsko sezono so torej izvrstni.