Pavel Rupar je že pred novim letom sprožil javno pobudo, da bi Tržič dobil spomenik Jakobu Aljažu. Znameniti triglavski župnik je namreč med službovanjem v Tržiču prevedel v slovenščino znamenito pesem Sveta noč, ki je izvirno nastala v nemščini in velja za najbolj predvajano pesem vseh časov.

Kot pravi nekdanji tržiški župan in poslanec, so v torek zvečer ustanovili civilno pobudo: »No, če se malo pošalim, je to tržiška “cia” oziroma civilna iniciativa Jakoba Aljaža. Delujemo prostovoljno, druži pa nas dober namen. Prostor za spomenik je pred tržiško cerkvijo, pobudo pa sem že naslovil tudi na tržiški občinski svet,« pravi Rupar, ki se po manj svetlih poglavjih življenja v javnosti ni veliko pojavljal. Nekdaj eden najbolj znanih gorenjskih in tudi slovenskih politikov je bil po prestani zaporni kazni in urejanju finančnih posledic sodnih postopkov precej umaknjen iz javnega življenja.

Ne politiki – za zdaj

Na vprašanje, ali je to morda uvod v novo politično kariero Pavla Ruparja ali celo napoved kandidature na županskih volitvah, je sogovornik odločno zanikal politično vsebino sedanjih prizadevanj za spomenik Jakobu Aljažu. Obenem pa je zatrdil, da bodo člani pobude skušali delovati čim bolj javno in se bodo odzivali tudi na dogajanje v okolju.

»V lokalnem glasilu Tržičan moje pobude niso želeli objaviti, a gre za čisto nevtralno prizadevanje z dobrim namenom. To pa kljub vsemu kaže, kakšno je stanje duha v tem okolju. Računam, da bo lokalna oblast sledila dobremu namenu in pomagala tam, kjer se to od nje pričakuje,« je dejal Pavel Rupar. Po njegovem to ni nobena politična ali cerkvena zadeva, gre za bolj domoljubne namene, ki naj dobijo potrditev v spomeniku človeku, ki je z Aljaževim stolpom na Triglavu in vsem svojim delovanjem pustil neizbrisen pečat tako v gorništvu kot tudi v boju za slovenstvo sploh.

Pavel Rupar je ob tem namignil, da bodo morda tudi sami imeli svoje glasilo, dotaknili pa se bodo še kakšnega tržiškega problema, če bo potrebno in bodo za to tudi člani civilne pobude. Ali se bo njihovo delovanje končalo s postavitvijo spomenika – želijo ga že letos za božič – ali pa bo pobuda prerasla v kaj drugega, Pavel Rupar ni niti želel niti mogel napovedati.

Zanesljivo pa je, da bo imelo prizadevanje za spomenik široko podporo, ker bodo obiskovali tudi krajevne skupnosti in zbirali denar. V lokalnih političnih krogih pa namigujejo, da je Pavel Rupar preveč izkušen tudi v politiki, da bi šlo le za spomenik. Zanimivo: te ocene z imenom in priimkom sogovorniki niso želeli potrditi.