Medtem ko se morajo ženske Donalda Trumpa, hčerki Tiffany in Ivanka ter žena Melania, zaradi očetove oziroma moževe nepriljubljenosti spopadati s tem, kateri modni oblikovalec jih bo oblekel in kje bodo sedele na modni reviji, da okoli njih ne bo praznih sedežev, ima svoje praktične probleme tudi njihov moški. Seveda ne gre pričakovati, da si bo Donald Trump belil glavo s tem, kje bo jedel, če nekatere restavracije napovedujejo, da ga ne bodo postregle, je pa njihovo sporočilo dovolj močno, da je prišlo v medije in da ameriškega predsednika zagotovo vsaj malo živcira.

Eden od prvih, ki so eksplicitno prepovedali vstop Donaldu Trumpu v svojo restavracijo, je bil Mark Henegan, ki je že julija 2015 pred vhod Madibe, gostilnice v Brooklynu v New Yorku, ki ponuja južnoafriško hrano, postavil plakat: »To je cona brez lasnih vložkov. Donald Trump ima prepovedan vstop v restavracijo Madiba.« Kasneje, ko se je izkazalo, da bo Trump novi ameriški predsednik, je prepoved razširil še na vse tiste, ki Trumpa in njegovo politiko podpirajo. Kot je Henegan povedal za medije, je to storil, ker je Trump govoril čez Mehičane, ki so hrbtenica kulinarične industrije. »Ljudje morajo vedeti, da ne moremo podpirati človeka ali živeti v državi, ki jo vodi človek, ki govori grozljive stvari o ženskah, gejih, muslimanih,« svojo odločitev, ki naj bi ozaveščala ljudi, argumentira lastnik Madibe, južnoafriški imigrant, ki olje na ogenj priliva še tako, da njegovi zaposleni nosijo bejzbolske čepice, na katerih piše Fuck Trump.

Novi predsednik ni dobra reklama

Henegan v svoji bitki ni sam. Že v času volilne kampanje so se enako kot on odločile tudi nekatere druge restavracije po New Yorku pa tudi v drugih ameriških mestih. Restavracija Jeff Ruby Steakhouse, ki v Louisvillu ponuja zrezke, si je zaradi groženj s smrtjo, ki jih je prejemal lastnik Jeff Ruby, kasneje sicer premislila, Greg Martin, ki ima v Minneapolisu Urban Bean Coffee, pa je tako kot njegov kolega iz New Yorka prepoved razširil še na Trumpove podpornike. Meni, da dela prav in da ima njegova poteza več podpornikov kot nasprotnikov, da bi bila njegova odločitev moralno ali zakonsko sporna, pa ga ne skrbi. In za zdaj ima prav. Ker gre za zasebno podjetje in njegova prepoved ne temelji na rasi, veri ali spolni usmerjenosti, ampak na političnem prepričanju, se tožba, ki bi jo morebiti sprožil kak Trumpov podpornik, po mnenju pravnih strokovnjakov verjetno ne bi obnesla. Prav tako ima Martin prav v tem, da bo nasprotovanje Trumpu boljša reklama, kot če bi Trumpa podpiral. Tako se je namreč pokazalo v vrsti primerov, ko so se restavracije s Trumpom pohvalile ali pa so bili njihovi lastniki zaznamovani s fotografijo, na kateri so roko stresali s Trumpom.

Walter Jahncke, lastnik kavarne Northside Cafe v Iowi, je na svoj jedilnik na primer vključil Trumpov burger in izkusil upad števila strank, ki sicer ni bil velik, so bile pa te stranke toliko glasnejše na družbenih omrežjih. Podobno ogorčenje je na družbenih omrežjih doživel priznani kuharski mojster David Burke, ki se je odločil odpreti novo restavracijo v Trumpovem hotelu D. C., nič bolje pa se ne godi Caseyju Pattnu, predsedniku verige sendvičev Taylor Gourmet. Patten je sprejel Trumpovo povabilo na sestanek na temo malih podjetij v Belo hišo in doživel poziv k bojkotu sendvičev, ker so ga na fotografiji ujeli med rokovanjem z osovraženim predsednikom, ki s svojimi izjavami očitno res ne zbuja apetita med gurmani.