»Mogoče sem napadel prezgodaj. Quintana je bil premočan,« si je očital slovenski kolesar Simon Špilak (Katjuša Alpecin) na cilju kraljevske etape na dirki Tirreno–Adriatico. V zadnjem kilometru so ga prehiteli zmagovalec Nairo Quintana (Movistar) in še trije tekmeci velikega kalibra (Thomas, Yates, Uran). Tako kot Primorec je imel včeraj na dosegu roke etapno zmago tudi Primož Roglič (LottoNl-Jumbo). V strmem zaključku v mestu Fermo sta ga za par metrov premagala le superman Peter Sagan (Bora) in francoski hribolazec Thiaut Pinot (FDJ).

Še nikoli doslej dva slovenska kolesarja nista bila pri vrhu na eni od najbolj prestižnih enotedenskih etapnih dirk. Dirka dveh morij velja za spomladanski Giro in je referenca za nadaljevanje sezone. Roglič je pred zadnjima dvema etapama, med katerimi je tudi njemu pisani posamični kronometer (10,5 km), četrti. Minuto in 16 sekund zaostaja za Kolumbijcem Quintano, nemara najboljšim hribolazcem na svetu. Špilak je deseti. Oba bosta imela jutri v San Benedettu lepe možnosti, da se zavihtita še višje.

Najboljša slovenska kolesarja zadnje dobe sta pokazala, da sta vrhunsko pripravljena. Roglič je junaško preživel še smolo tik pred startom prvega dne. Na poti na startno rampo ekipnega kronometra, ki pomembno kroji skupni vrstni red, se je zaletel v odprta vrata enega od spremljevalnih avtomobilov, si porezal prst in šele po naporni preizkušnji prejel pet šivov. Sprva je bilo celo nekaj dileme glede nadaljevanja, a dirko ima označeno kot prvi vrhunec spomladanskega dela. V zadnjih dveh dneh je na trasi različnega profila dokazal, da je postal vsestranski na vseh terenih. Kilogram do dva izgubljene telesne teže sta ga naredila konkurenčnega s hribolazci za velike etapne dirke (Pinot, Uran, Thomas, Mollema, Dumoulin). V Fermu je imel v lovu za etapno zmago smolo, da je po divjem ritmu v zadnjih 50 kilometrih ostal zraven tudi trenutni kolesarski vladar Peter Sagan. »Ritem je bil tako močan, da sem mislil, da bo jutri konec sveta,« se je šalil svetovni prvak. Rogliču so laskali v nizozemski ekipi, ki so mu dodelili vlogo kapetana celo pred domačim zvezdnikom Robertom Gesinkom.

Špilak je znan specialist za tovrstne krajše spomladanske etapne dirke svetovne serije. Sobotna samostojna akcija je zanj zelo značilna. Zdi se neučakan, a kolesar njegovega kova le z zgodnjo, taktično manj pričakovano akcijo taktiko spelje na svoj mlin. Zmagi na dolgem vzponu na Terminillo v Apeninih je bil zelo blizu. »Ko sem ostal sam, sem si želel, da bi bil klanec bolj strm. Celotni vzpon na Terminillo je motil čelni veter in v takih okoliščinah je težko skočiti iz skupine. V skupini s Kwiatkowskim in Castoviejo sem moral večino vse delati sam na čelu. In Quintana je bil premočan,« pravi Špilak.