Alpska smučarka Meta Hrovat je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Areju potrdila svoj talent. 19-letna smučarka ASK Kranjska Gora je včeraj na Švedskem postala svetovna podprvakinja v alpski kombinaciji. Do konca prvenstva sta pred njo še nastopa v glavnih disciplinah, in sicer slalomu in veleslalomu. Torej disciplinah, v katerih je v tej sezoni osvojila prve točke svetovnega pokala v članski konkurenci. V slalomu je bila na Semmeringu 28., v veleslalomu pa konec januarja v Plan de Coronesu 15.

Obetavna slovenska alpska smučarka bi morala debitirati na velikem članskem tekmovanju prejšnji mesec v Sankt Moritzu, a so se v slovenski reprezentanci odločili, da jo s svetovnega prvenstva raje pošljejo domov. Razlog je bil, da je dvakrat grdo padla na glavo in utrpela hujši pretres možganov. Imela je nekaj dni prisilnega počitka. Na mladinskem svetovnem prvenstvu je prvič tekmovala lani, ko je bila v Sočiju 26. v veleslalomu, v slalomu pa je na drugi progi odstopila. V Areju je bila v superveleslalomu šesta.

Le Meta Hrovat med Avstrijkami

»Vesel sem, da se je izkazalo, da smo se odločili prav, ko Mete nismo poslali na start specialnega smuka. Na treningih je odlično preizkusila teren, na superveleslalomu pa se je spoprijateljila s konfiguracijo proge. Včeraj je naprej odlično odpeljala superveleslalom, nato pa v slalomu zlahka ubranila drugo mesto,« je iz Švedske sporočil Igor Zagernik, ki je v slovenski reprezentanci zadolžen za ženske tekme evropskega pokala.

Meta Hrovat je po superveleslalomu zaostajala le za Nadine Fest. V slalomu je bila sicer od Avstrijke štiri desetinke hitrejša, na koncu pa zaostala za 46 stotink. Še stotinko več je zaostala bronasta Avstrijka Franziska Gritsch. Nasploh so Avstrijke na severu Evrope, kjer je prava zima in se temperature zjutraj spustijo do minus 15 stopinj Celzija, daleč najboljše. V superveleslalomu so denimo osvojile prva štiri mesta. »Konkurenca pri mladinkah je zelo močna, tako da se zelo trudimo, da smo konkurenčni. Tekme v Areju omogočajo vsem tekmovalkam enake pogoje, organizatorji pa so za zdaj svoje delo opravili izvrstno,« odgovarja Zagernik.

Slovenski trener ne beži od dejstva, da bodo v slovenski reprezentanci tudi v naslednjih dneh skušali doseči kakšno vrhunsko uvrstitev. »Seveda se nadejamo, da bi Meta stopila stopničko višje. Če bo dnevna forma prava, bo gotovo sposobna premagati vse tekmice. Od drugih mladink višjih uvrstitev ne pričakujemo, saj še nimajo dovolj izkušenj in nastopov na evropskih pokalih,« pravi Zagernik.

Danes se bodo v Areju v alpski kombinaciji pomerili mladinci. Jutri se bodo za naslove svetovne prvakinje merile veleslalomistke, v ponedeljek slalomistke in veleslalomisti, v torek pa še slalomisti.

Uvrstitev sezone Ane Drev

Izjemno razburljiv predzadnji veleslalom sezone v Kaliforniji je na veselje domačinov dobila ta čas najboljša alpska smučarka Mikaela Shiffrin. Američanka je ubranila napad Italijanke Federice Brignone na drugi progi, tretja pa je bila vodilna veleslalomistka sveta Francozinja Tessa Worley.

V Squaw Valleyju, ki je gostil tekme svetovnega pokala po 48 letih, gledalci pa so pod zahtevno progo Rdeči pes pripravili sijajno vzdušje, se je izkazala tudi najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev. S petim mestom je dosegla najboljši rezultat v tej sezoni (pred tem je bila dvakrat šesta, in sicer v Killingtonu in Semmeringu) ter svojega tretjega najboljšega v karieri.

Ilka Štuhec je bila na vmesnih časih po minuti smučanja na prvi progi 18., tik pred ciljem pa je odstopila. Katarina Lavtar (33. mesto) in Ana Bucik (43.) se nista uvrstili na drugo progo. Danes bo v Squaw Valleyju ženski slalom, na katerem bosta od Slovenk tekmovali Ana Bucik in Maruša Ferk, pravico nastopa pa ima tudi Ilka Štuhec. Prva proga bo ob 19. uri, druga pa ob 22. uri.

Hadalin pred Kranjcem

Kranjska Gora je po tekmah svetovnega pokala ta teden izvedla tudi tekmovanje nižjega ranga za pokal Mednarodne smučarske organizacije. V veleslalomu so tekmovali vsi najboljši slovenski alpski smučarji. V kako dobri formi je ob koncu sezone Štefan Hadalin, kaže podatek, da je Vrhničan priznal premoč le Italijanu Alexu Zingerlu. Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki bo prihodnji teden tekmoval tudi na finalu svetovnega pokala v Aspnu, je zasedel četrto mesto. Miha Hrobat je bil deseti, Žan Grošelj pa dvanajsti. Tekem nižjega ranga se v superveleslalomu udeležuje tudi Rok Perko. Tržičan je na dveh tekmovanjih v Innerkremsu zasedel dvanajsto in 33. mesto.