Še pred nekaj meseci se je o nekdanjem iranskem predsedniku pisalo, da je, odkar je zapustil politično funkcijo, kozji pastir. Tako in tako je bil znan po svoji skromnosti in tudi ko je bil v predsedniški pisarni, je njegova žena še vedno delala kot čistilka v medresi.

Toda kljub temu je Mahmud Ahmadinedžad izkoristil svoj položaj v državi za privilegij. Odprl je svoj twitter račun, in to čeprav je v njegovi državi to prepovedano. Eden njegovih prvih tvitov je bil posnetek, v katerem ljudi poziva, da mu sledijo, saj je »mož, oče, ded, profesor, predsednik, župan in ponosen Iranec«. Na twitterju objavlja v perzijščini in angleščini, manj se šopiri s fotografijami, a toliko več s pametnimi mislimi, ki so v stilu njegove legendarne izjave, da se bo umrli venezuelski predsednik Hugo Chavez na zemljo vrnil kot Jezus.

Sploh pa ni edini iranski politik, ki je bolj enak od ljudstva: svoje cenjene misli objavljata tudi trenutni iranski predsednik Hasan Rohani in zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Toda Ahmadinedžadov račun je res ironičen: prav twitter so namreč obtožili, da je kriv za množične proteste ob njegovi ponovni izvolitvi leta 2009. Proteste so iranski mediji celo imenovali twitter revolucija in to je eden od razlogov, da je to družbeno omrežje v Iranu ilegalno. Njegov račun sledi 20.000 ljudi.

Nekdanji iranski predsednik je le še eden v vrsti politikov, ki so zaslutili, da jim lahko twitter pomaga na oblast. Čeprav so mu trenutni iranski oblastniki nekako svetovali, naj ne kandidira več za predsednika, očitno še ni vrgel puške v koruzo. Med drugim je eden redkih nekdanjih politikov, ki pojejo slavo Donaldu Trumpu. Pred nekaj dnevi je na svoji internetni strani zapisal, da ima Trump veliko vrlin, med drugim tudi to, da ne bo zanemaril ameriškega naroda, tako kot so to počeli drugi politiki, ki so bili vsi po vrsti arogantni. Ahmadinedžad je sicer znan po tem, da rad pisari svetovnim voditeljem. Pisal je tudi Obami, Bushu in Angeli Merkel. Mnogi Iranci pa so prepričani, da je med nekdanjim iranskim predsednikom in sedanjim ameriškim predsednikom veliko podobnosti. Odkar ima twitter, bo podobnosti verjetno še več.