V prostorih nekdanje Blažunove gostilne je občina uredila medgeneracijski center z različnimi programi. Zdaj je dobil pokrajinski pomen, deloval pa bo s pomočjo evropskega denarja in lokalnega okolja. Partnerji so ljudske univerze iz Kranja, z Jesenic in iz Radovljice, sodeluje tudi Zavod O iz Škofje Loke.

Program naj bi deloval štiri leta, a je direktorica Ljudske univerze Kranj Mateja Šmid izrazila prepričanje, da bo deloval trajno in s svojimi vsebinami uresničil poslanstvo stičišča generacij, zlasti pa prostora za srečevanje starejših. Načrtujejo 5200 ur neformalnega druženja ter še več kot 5000 ur različnih vsebin na leto.

Taki centri želijo pomagati ranljivim skupinam pri vključevanju v družbo in izvajanju različnih dejavnosti. Tako smo včeraj med drugim naleteli na ženske, ki so prišle v Slovenijo iz tujine in se učijo našega jezika. Kot je povedala učiteljica Mirjana Debelak, jih okoli 20 spoznava naš jezik, prihajajo pa od vsepovsod – od Kitajske in Poljske do Kosova. Z jezikom novega okolja se spopadajo z veseljem in si o nas in naši državi tudi tako ustvarjajo svoje mnenje. V eni od sob centra so se zbrale tečajnice, ki spoznavajo možnosti, ki jih ponuja računalnik. »Okoli 10 nas pride navadno, skupaj delamo in se družimo že več let,« je dejala Ana Sirc. Irena Kramarič pa je po koncu tečaja gibalnega sproščanja po kitajski metodi izrazila upanje, da bo še imela priložnost za tako brezplačno vadbo, ki jo je navdušila.

Različne vsebine naj bi privabile tako invalide kot otroke, mlade s posebnimi potrebami in starejše. Občina Kranj je center uredila tudi z velikodušno pomočjo rojaka iz Švice, dobrotnika Vincenca Drakslerja. Kot nam je povedala Nevenka Kastelic Rupar, ki vodi center, z njimi sodeluje že okoli 25 prostovoljcev, gorenjski center pa bo to število še precej povečal. Bistveno je, da so dejavnosti centra res dobro izbrane, raznolike in za uporabnike brezplačne. su