Slovenska skakalna reprezentanca je prizorišče svetovnega nordijskega prvenstva v Lahtiju zapustila brez vrhunskega dosežka. Na obeh posamičnih tekmah je zaostala za cilji strokovnega vodstva, na moštveni preizkušnji pa je bila s petim mestom daleč od odra za zmagovalce. Slovencem je v uteho, da so na finskem prvenstvu vsaj za eno mesto izboljšali uvrstitev na moštveni tekmi izpred dveh let, ko je bilo svetovno prvenstvo v Falunu.

Kot najmočnejša na prvenstvu se je izkazala poljska skakalna vrsta, ki je na sobotni tekmi vodila od začetka do konca in si priborila sploh prvo zlato odličje na svetovnem prvenstvu. Poljaki so imeli 26 točk prednosti pred Norvežani, ki so bili po prvi seriji šele četrti, a so z izjemnimi skoki v finalu prehiteli Avstrijce in Nemce. Prav nemška vrsta je bila največja osmoljenka moštvene tekme, za njo pa se je uvrstila Slovenija, ki so jo zastopali Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Anže Lanišek. V drugi seriji prav nobeden od četverice ni preskočil 120 metrov, zato je priložnost za odmevnejši dosežek splavala po vodi. Nad sodniškimi odločitvami se je že po prvem skoku hudoval Jurij Tepeš, ki je skočil 123,5 metra in po težavah z opremo padel za črto, a so sodniki menili drugače in mu znižali ocene. »Zelo sem razočaran nad temi odločitvami. V drugem poskusu sem napravil manjšo napako, ki pa se je zaradi vetra v hrbet še potencirala. Smučka mi je kar padla. Sprva sploh nisem vedel, zakaj,« je dejal Jurij Tepeš, ki se že veseli prihajajočih poletov v Vikersundu in Planici.

Nad petim mestom na moštveni tekmi ni bil pretirano razočaran prvi adut slovenske vrste Peter Prevc, ki je na posamičnih tekmah z devetim in enajstim mestom dosegel najboljši izid reprezentance. »Uvrstitev na peto mesto je realna, a ne prav vzpodbudna. Več nismo bili sposobni, saj so štiri reprezentance svetlobno leto pred nami. Lahko smo zadovoljni, da se pred Slovenijo ni uvrstila še kakšna reprezentanca. Res smo bili ob Jurijevem skoku malce oškodovani, a smo v finalu prav vsi napravili nekaj napak. Tega prvenstva ne bom ohranil v najlepšem spominu. Odvrtel se mi je film letošnje sezone. V Lahtiju nisem pustil pečata, a je pred nami še nekaj izzivov,« je komentiral Peter Prevc. Nad spremenljivimi vremenskimi razmerami v finalni seriji se je hudoval Jernej Damjan, ki ni našel odgovora na vprašanje, od kod je začelo hipoma močneje pihati. »V takšnih razmerah je zahtevno skakati, saj izgubiš oporo čez hrbtišče skakalnice,« je povedal Jernej Damjan, medtem ko je bil Anže Lanišek jezen predvsem nase. »Nisem optimalno skakal, zato ne morem biti zadovoljen. Zaradi slabih skokov sem se tudi malce burneje odzval. Včasih moram pokazati tudi nekaj čustev.«