Obeta se sezona, v kateri kar trinajst slovenskih poklicnih kolesarjev vozi v elitnih 18 ekipah WorldToura (WT), poleg tega pa ima še Jan Tratnik (CCC Polkowice) možnost nastopa na obogateni svetovni seriji WorldTour. Tako številno zastopano slovensko kolesarstvo v svetovnem merilu še ni bilo. Še več, v več pogledih bo to zgodovinsko leto.

To bo prva sezona, v kateri bo ena od svetovnih ekip Bahrajn Merida pod močnim slovenskim vplivom z glavnim strategom Milanom Erženom in glavnim športnim direktorjem Gorazdom Štangljem ter številnim slovenskim spremljevalnim osebjem. V ženski svetovni eliti pa ostaja tudi ženska profesionalna ekipa BTC City Ljubljana. Varovanke Gorazda Penka v kar spremenjeni zasedbi prav tako danes začenjajo sezono na eni najbolj posebnih in atraktivnih spomladanskih dirk Strade Bianche, dirki po belih makadamskih cestah v Toskani. Tako moška, v kateri bodo vozili Primož Roglič (LottoNl-Jumbo), Matej Mohorič (UAE Fly Emirates), Domen Novak in David Per (Bahrajn Merida), kot ženska različica (Polona Batagelj, Urša Pintar, Eugenia Bujak) veljata za niz WT. V nedeljo se začne tudi že prva velika spomladanska etapna dirka Pariz–Nica. Na 75. izvedbi bodo zraven Grega Bole, Borut Božič, Luka Pibernik (vsi Bahrajn Merida), Kristijan Koren (Cannondale – Drapac) in Jan Polanc v dresu UAE Fly Emirates (bivši Lampre), ki je zimo preživela v najbolj turbulentnem obdobju glede pokroviteljstva.

V sredo prihodnji teden se začne še italijanska različica spomladanskega Gira Tirreno-Adriatico, v kateri bosta imela izjemno visoke ambicije Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) in Primož Roglič, ki je sezono začel sijajno z zmago na 43. Volti Algarve na Portugalskem v izborni konkurenci na dirki drugega nivoja ekstra kategorije UCI. »Makadamska Strade Bianche bo zame idealna dirka za dober trening, da se mi ne bo treba mučiti sam. To bo sijajna priprava za Tirreno, ki bo prvi veliki cilj sezone,« pravi Primož Roglič.