Vizjak je pred preiskovalno komisijo dejal, da bi morali o projektu Teš 6 ponovno premisliti leta 2008 in 2009, ko je nastopila gospodarska kriza. »Takrat je bil še čas, da se to investicijo zamrzne in o njej premisli. Z nastopom krize so se namreč stvari na energetskih trgih drastično spremenile: cene so se prepolovile, povpraševanje je bistveno upadlo,« je pojasnil in dodal, da je lobi iz šaleške doline, zlasti takratni poslanec SD Bojan Kontič, temu ostro nasprotoval. Njegov vpliv pa da je bil ključen.

Odgovornost, da o projektu niso ponovno premislili, pa po Vizjakovem mnenju nosijo vodilni v Tešu, HSE in vlada Boruta Pahorja. Povedal je še, da je v neformalnih pogovorih slišal, da so Pahorju grozili, da bo ob funkcijo, če ne bodo nadaljevali tega projekta.

»Šlo je za zavajanja«

Večkrat je zatrdil, da tudi kot nekdanji član nadzornega sveta Holdinga slovenske elektrarne (HSE) takrat ni imel razlogov, da številkam o projektu ne bi verjel, a se je izkazalo, da je šlo za zavajanja.

Za ponesrečen projekt je okrivil še Uroša Rotnika, Boruta in Srečka Meha, pomembno vlogo je po njegovem igral še nekdanji minister Matej Lahovnik ter sindikalist Branko Sevničkar.

Nekdanji minister za okolje in prostor Rok Žarnić je komisiji povedal, so na vladi o projektu razpravljali, se pa ne spomni, da bi razpravljali tudi o ustavitvi projekta. Dodal je, da je okoljevarstveno dovoljenje za projekt izdajala agencija za okolje. »Kot minister sem v vseh primerih deloval tako, da so bile odločitve pristojnih organov učinkovite,« je dejal.