Leta 1972 je na olimpijske igre v Münchnu prišla tedaj 17-letna tekmovalka iz Sovjetske zveze Olga Korbut. Drobno dekle doma iz beloruskega kraja Grodno je osupnila svet: s svojo gibčnostjo in novimi elementi je gladko osvojila tri zlate in srebrno medaljo. Občinstvo jo je vzljubilo, saj ni delovala kot brezosebni gimnastični stroj, kakršna je bila tedaj podoba sovjetskih tekmovalk, temveč je bila simpatična. To je prepoznal tudi njen prvi trener, ki je sicer trdil, da je lena in muhasta, a nadarjena in karizmatična.

Nastopila je še na olimpijskih igrah v Montrealu, osvojila še eno zlato in srebrno olimpijsko medaljo, kmalu zatem pa se je športno upokojila. Pretekli teden pa je 61-letna nekdanja telovadka na dražbi prodala vse svoje olimpijske medalje, in to kljub temu da jih je kot svoje največje bogastvo nenehno nosila s seboj, oboževalcem pa celo dovolila, da so se jih dotikali. »Več kot milijon ljudi se je dotaknilo teh medalj,« je zapisala na twitterju. Eno zlato so ji sicer ukradli pred leti, ko jih je posodila za razstavo v moskovskem muzeju. K medaljam je na dražbi dodala še druge športne spominke, recimo podpisano naslovnico časopisa s svojo fotografijo. Skupno ji je prodaja prinesla 333.504 dolarjev. Ruski mediji so nemudoma zapisali, da so jo »medalje rešile lakote«. Po njihovih navedbah naj bi bila športnica, ki od leta 1991 živi v Ameriki, v hudih finančnih težavah, obubožana in na robu življenjske katastrofe. Kar pa se je izkazalo za lažno novico. Olga Korbut je na twitterju zapisala: »Moj bog, Rusi pišejo, da sem medalje prodala, ker sem brez denarja. Ni res. Sem srečna in zdrava v Arizoni. Imam čudovito življenje.« Za prodajo medalj naj bi se odločila, da bi z oboževalci delila del svoje preteklosti in ker je želela nadzorovati, kaj se bo zgodilo z njimi.

Sina zaprli zaradi goljufij

Resnica je verjetno nekje vmes. Olga Korbut je zvezda postala tako rekoč čez noč. Kasneje je priznala, da ni bila pripravljena na to, da so jo vsi poznali, da so ji v trgovinah po Sovjetski zvezi stvari dajali kar brezplačno, da je bila njena podoba na znamkah in naslovnicah ter da je bila celo poslanka sovjetske politike pri Richardu Nixonu. Njeno zasebno življenje pa je bilo bolj kaotično. Leta 1978 se je poročila z beloruskim pevcem Leonidom Bortkevičem, kmalu se jima je rodil sin Richard. Zakon je trajal vse do leta 2000, skupaj sta se tudi izselila v ZDA. Olga Korbut je tedaj dejala, da je njena dežela postajala vse bolj umazana. Naselila se je v Arizoni, ker je tam vedno lepo vreme. Odprla je gimnastično šolo in šlo ji je dobro, čeprav so njenega sina za tri leta zaprli zaradi finančnih goljufij, za katere so sumili tudi njo, a nikoli ni bila obtožena. Toda ko se je odločila, da bo trenirala le izbrana dekleta, ne pa tistih, ki jih na telovadbo silijo starši, je zapadla v finančne težave. Ločila se je, se ponovno poročila z Američanom, zakon ni trajal dolgo in športnica je morala prodati hišo. V tistem času se je bojevala z alkoholizmom, nekoč so jo celo aretirali, ker je v trgovini ukradla nekaj drobnarij.

Toda vitalna Olga trdi, da je njeno življenje zdaj zelo srečno. Ponovno je zaročena, še vedno potuje po svetu in promovira šport, le da zdaj pač ne bo več s seboj nosila olimpijskih medalj. Njen zaročenec je za NBC dejal, da se Olga pripravlja na popolno upokojitev in da bo popolnoma opustila treniranje mladih. Kot je dejala, je Arizona popoln kraj za upokojitev, in pristavila, da zelo uživa. Vsak dan telovadi in gre na dolg sprehod, razmišlja pa tudi o tem, da bi si uredila vrt, ki si ga je vedno želela.