Repenski kamen po tleh, kamnite klopi in druga urbana oprema, latniki s tremi avtohtonimi vipavskimi vinskimi sortami in trije manjši bazeni, ki med drugim spominjajo na bližnji izvir Hublja – tako si je Lavričev trg v Ajdovščini in celotno območje Kastre zamislila zmagovalna ekipa arhitektov iz biroja Ravnikar Potokar. Med dvanajstimi prispelimi zamislimi je strokovna komisija izbrala njihovo, ker je najbolje interpretirala posebnosti lokalnih, kulturnih, klimatskih in značajskih potez Vipavske doline.

V zmagovalni arhitekturni zasnovi prihodnjega Lavričevega trga in Kastre so arhitekti upoštevali rimsko preteklost, predvideli ohranjanje in prezentacijo rimskih ruševin ter spoštovali arhitekturo ajdovskega arhitekta Svetozarja Križaja, ki je pomembno zaznamoval videz mesta. Arhitekti bi trg tlakovali z repenskim kamnom v obliki antične mreže, kamnita bi bila vsa urbana oprema, latniki bi dajali senco obiskovalcem in oporo trem avtohtonim vipavskim vinskim sortam. Postopoma bi s trga in starega mestnega jedra spravili pločevino. V prehodnem času naj bi promet tekel enosmerno iz Gregorčičeve proti Prešernovi, pozneje bi uredili dostope s potopnimi količki.

Na ajdovski občini pojasnjujejo, da so tudi drugi natečajni izdelki prinesli številne originalne rešitve, tudi zelo drzne in morda celo utopične. Vse ideje bodo še ta mesec postavljene na ogled širši javnosti. Medtem so se končala tudi predhodna arheološka izkopavanja v središču mesta, ki so vnovič potrdila njegovo bogato rimsko preteklost. Ob prenovi trga bodo zato nad deli še pozorneje bdeli arheologi in bržkone tudi narekovali tempo obnove. Občina Ajdovščina namerava v obnovo starega mestnega jedra letos in prihodnje leto skupaj vložiti približno milijon evrov. Kanalizacijsko in vodovodno omrežje pod trgom sta namreč še iz časa avstro-ogrske države.