V zadnjih desetih letih smo s Kulturnim središčem evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) javnosti približali slovensko vesoljsko tradicijo, človeško delovanje v vesolju, omogočali humanizacijo vesolja ter predstavljali Republiko Slovenijo v tujini.

Toda vaša vlada se je očitno odločila vse to uničiti.

Kulturna ministra Mlakarjeva in Peršak sta z lažmi in zavajanjem uničila že vzpostavljen program kulturalizacije vesolja. Njuni uradniki (Močnik, Šekoranja…) so z birokratsko represijo onemogočili financiranje in delovanje zavoda. Povzročili so gospodarsko škodo, ogrozili 2,5-milijonsko investicijo v gradnjo objekta ter varnost slovenske in tuje kulturne dediščine, zbirke originalnih del in umetnin. Da ne omenjam njihovega najbolj podlega vmešavanja v družinske stiske.

Zaupal sem vam, da boste ustanovili funkcionalno institucijo in s tem preprečili njeno dokončno uničenje. Toda v šestnajstih mesecih je minister Počivalšek s sekretarjem Cantaruttijem Ksevt zgolj prepuščal nadaljnjemu izčrpavanju z več kot očitnim namenom izrinjanja umetnosti in humanistike – ter sovražnim prevzemom za neke druge namene.

Od kod vam izračun, da se splača z ekonomskim terorjem uničevati umetnost in humanistiko?

Ker ste mi z vsem tem onemogočili delovanje v Republiki Sloveniji, odhajam v tujino pod okrilje druge sorodne evropske institucije.

Miha Turšič, soustanovitelj Ksevta