Posamezniki med kranjskimi poklicnimi gasilci opozarjajo javnost na dve kadrovski odločitvi, ki sta vnesli nemir med zaposlene. Prva se nanaša na odločitev direktorja Tomaža Krišlja, da zamenja izkušenega gasilca in vodjo gasilske operative Mateja Kejžarja, druga pa na javni razpis za zaposlitve novih gasilcev, v katerem se je med izbrane kandidate prebil tudi direktorjev sin Andrej.

V javnem zavodu je sicer zaposlenih 53 ljudi, med njimi 49 gasilcev, letos bodo zaposlili še pet novih. Na razpis se je prijavilo 70 kandidatov, ki so ustrezali pogojem, v ožji izbor jih je prišlo 19, oktobra pa je strokovna komisija na podlagi testiranj izbrala pet bodočih gasilcev, med njimi tudi direktorjevega sina Andreja Krišlja.

Očitki o napačnem kadrovanju so se pri gasilcih sicer začeli že ob imenovanju direktorja Krišlja, ki je bil pred tem podjetnik s področja računalništva. Mestni svetniki so opozorili na njegovo prijateljevanje z županom Boštjanom Trilarjem in politično delovanje v času njegove kampanje. Čeprav je direktor gasilcev večkrat pojasnil, da ni (več) politično aktiven, pa je nedavni razpis za njegovo tajnico prav tako dvignil prah. Med 124 prijavljenimi je na koncu to postala ena od kandidatk za mestni svet na lokalnih volitvah 2014 na listi županove stranke Več za Kranj.

»Težave« pri prejšnjem delodajalcu

Gasilci so v svojem opozorilu napisali, da so Andreja Krišlja pri prejšnjem delodajalcu, v Zdravstvenem domu Škofja Loka, kjer je bil voznik reševalnega vozila, odpustili. Njegov oče in direktor gasilcev Tomaž Krišelj pa nasprotno trdi, da je s prejšnjega delovnega mesta odšel sporazumno. Če bo njegov sin opravil šolanje v posebni šoli za gasilce na Igu, ga čaka še usposabljanje v kranjskem javnem zavodu in potem služba za nedoločen čas. V času šolanja za poklic so kandidati zaposleni za določen čas.

Kranjski poklicni gasilci sicer slovijo po svoji usposobljenosti, kot posebej izkušenega in sposobnega pa so izpostavili prav dosedanjega vodjo gasilske operative Mateja Kejžarja, ki ga na spletni strani zavoda še vedno predstavljajo kot poveljnika javne gasilske službe. Toda s februarjem je prvega operativca direktor razrešil oziroma ga premestil na delovno mesto »vodje evropskih projektov«, kar v praksi pomeni, da je eden najbolje usposobljenih gasilcev za različne posege postal odgovoren za bolj papirnate zadeve. Kejžar zaradi osebne vpletenosti v dogodke ni želel komentirati odločitve direktorja, je pa premestitev potrdil. Direktor je imenoval novega namestnika Andraža Šifrerja, ki vodi tako operativo kot strokovni svet, in za to dobil tudi podporo sveta zavoda. Seveda pa je zamenjava izkušenega Kejžarja vzbudila presenečenje prav zaradi njegovih velikokrat dokazanih sposobnosti ravnanja v kritičnih trenutkih.

Kranjski gasilci notranja trenja poznajo že dlje časa, saj so odnesla tudi prejšnjega direktorja Milivoja Artača, ki je odstopil tudi zaradi sumov o korupciji. V času direktorja Krišlja je javni zavod doživel policijsko preiskavo, zaradi suma, da naj bi nekdo odtujil dokumentacijo v zvezi s pridobivanjem evropskih sredstev, rezultati preiskave javnosti še niso znani.

Poleg omenjenih dogodkov gasilce razburja tudi nedorečena kadrovska politika. Čeprav je direktor sam javno zagotavljal, da jim najbolj primanjkuje prav gasilcev, je najprej zaposlil tajnico in enega najbolj sposobnih operativcev premestil za pisalno mizo. Anonimna sporočila o stanju v zavodu tako kažejo, da Tomažu Krišlju, ki mu je župan Boštjan Trilar zaupal vodenje kranjskih poklicnih gasilcev prav v prepričanju, da bo znal urediti nič kaj dobro stanje v gasilsko-reševalni službi Kranj, to ne uspeva najbolje.