Za največje presenečenje 12. kroga je poskrbel danski Bjerringbro-Silkeborg, ki je pred 10.285 gledalci v razprodani Sparkassen Areni v Kielu premagal trikratnega prvaka Evrope (2007, 2010, 2012) s 24:21. K uspehu Dancev, ki so z nepričakovano zmago spet med kandidati za osmino finala, je poleg 38-letnega krožnega napadalca Michaela Knudsna (7 zadetkov) velik delež prispeval tudi Sebastian Skube s tremi. Paris St. Germain, s 17 milijoni evrov proračuna v tej sezoni najbogatejši rokometni klub na svetu, je med tednom doživel šok v francoskem pokalu, zanj pa je poskrbel slovensko obarvani Montpellier. V osmini finala so gostje iz Montpelliera na krilih prvega strelca tekme Jureta Dolenca (sedem zadetkov iz osmih poskusov, enega je prispeval Miha Žvižej, Vid Kavtičnik pa okreva po operaciji kolena) v Parizu zmagali z 38:34. PSG je le tri dni kasneje v ligi prvakov nadigral Kadetten s 34:26, švicarski klub pa je edini med šestnajstimi ekipami v obeh elitnih skupinah, ki nima več možnosti za osmino finala.

Barcelona je na derbiju kroga v skupini A v svoji Blaugrani premagala Flensburg (26:23) in potrdila prvo mesto, na obeh straneh pa sta blestela vratarja: domači Gonzalo Perez de Vargas je zbral 18 obramb, gostujoči Kevin Möller pa 21. Na dvoboju klubov, ki sta doslej prejela najmanj zadetkov (Barcelona 299, Flensburg 282 s tekmo manj; največ med vsemi 16 klubi so jih dobili Celjani – 370 ali skoraj 31 na tekmo), se je pri Kataloncih med strelce vpisalo kar 13 od 14 igralcev v polju. Med njimi je bil s petimi zadetki tudi 36-letni makedonski ostrostrelec Kiril Lazarov, ki po tej sezoni zapušča Barcelono (nasledil ga bo Jure Dolenec, ki je podpisal petletno pogodbo) in za dve sezoni odhaja v francoski Nantes: »Z zmago proti Flensburgu smo naredili še en velik korak k prvemu mestu, ki prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale. Do konca sezone je še daleč, a moja želja je jasna: ob slovesu želim z Barcelono spet stopiti na vrh Evrope.«

Na derbiju skupine B med Kielcami in Pickom iz Szegeda (28:24) je nastopilo kar pet Slovencev, že druge letošnje zmage proti Madžarom – v Szegedu je bilo 29:27 – pa sta se v dresu aktualnih evropskih prvakov veselila Uroš Zorman (trije goli) in Dean Bombač (1). »Po dveh zaporednih porazih proti Rheinu Neckarju in Celju sem bil žalosten in jezen na igralce, proti Picku pa smo nujno morali zmagati. Imam pogodbo s Kielcami, toda če bi izgubili proti Picku, bi 5000 ljudi v dvorani verjetno zahtevalo, da zapustim klub,« je dejal trener Talant Dušebajev po zmagi proti gostom iz Szegeda, pri katerih je Staš Skube dosegel tri gole, Matej Gaber dva, Mario Šoštarič pa se na Poljskem ni vpisal med strelce.

Slovenski legionarji so v tem krogu skupaj dosegli 22 zadetkov, najučinkovitejši pa je bil igralec Zagreba Darko Cingesar s štirimi. Hrvaški prvak (David Miklavčič 3, Matevž Skok osem obramb) je v Areni – na uradni spletni strani EHF je zapisano, da je bilo v dvorani 8000 gledalcev, na spletni strani Zagreba pa 5000 – premagal Kristianstad, neposrednega tekmeca za osmino finala, s 26:23 in še bolj zapletel hrvaško-slovensko-švedski troboj za šesto, zadnje prosto mesto v osmini finala lige prvakov. Zagreb do konca gostuje pri Picku in igra doma s Celjani, ki jih čaka obračun v Zlatorogu z Rheinom Neckarjem in v zadnjem krogu gostovanje v hrvaški prestolnici. Kristianstad ima najtežji razpored (Kielce doma in Vardar v gosteh), tako da bo o zadnjem potniku v osmino finala verjetno odločala tekma Zagreb – Celje v četrtek, 9. marca, ob 19. uri.