Učenje na izkušnjah drugih je lahko bistveno hitrejše in povzroča manj stroškov, kot če se učimo na lastnih napakah, ki so lahko za podjetje v boju s konkurenco tudi usodne. Izmenjava izkušenj in oblikovanje jasnejše slike o dogajanju v prihodnosti je ključni cilj konference Zlata nit, ki bo ob koncu že desetega izbora najboljših zaposlovalcev potekala 23. marca na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča v Ljubljani.

Konferenca, ki so jo naslovili Spremembe so. Sprememba bom!, bo postregla z vsebinami, ki nikogar ne bodo pustile ravnodušnega. Raziskovalci, ki skrbno in poglobljeno analizirajo podatke, ki jih dobijo na osnovi analize odgovorov zaposlenih na vprašalnik, bodo jasno pokazali, kaj nam želi povedati več kot 70.000 zaposlenih, ki so v dosedanjih desetih letih sodelovali v anketi Zlata nit.

Zanimivo bo videti rezultate analize, ki sta jo opravila dr. Matevž Rašković z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Rok Koželj z Gea Collegea. Ta namreč zelo jasno kaže, v kolikšni meri so podjetja, kjer skrbijo za razvoj in vodenje zaposlenih k enotnim ciljem, poslovno uspešnejša in kako poteka razvoj voditeljstva v slovenskih podjetjih.

Ob tem bodo osvetlili tudi problem, ki upravičeno vzbuja veliko zaskrbljenost, saj analiza podatkov, pridobljenih iz anket, ki so jih izpolnili zaposleni v Zlati niti sodelujočih podjetij, ponuja uvid, da ocena osebne rasti in razvoja zaposlenih po 41. letu drastično upade in da gredo v neke vrste »zimsko spanje«.

Konferenco bo tvoril tudi pogovor z naslovom Prihodnost dela: tehnologija, učenje in aktivacija, kjer bodo s predstavniki podjetij, izobraževalnih ustanov in agencije za pridobivanje kadrov orisali razmere, ki nastajajo kot posledica naglega tehnološkega razvoja, digitalizacije delovnih procesov in komunikacije ter kako na vse spremembe ustrezno pripraviti zaposlene in ohraniti visoko raven zavzetosti.

Konferenco bo sklenil edinstven predavatelj Miha Pogačnik, mednarodno priznani violinist in gostujoči profesor na IEDC – Poslovni šoli Bled, ki je kot eden prvih na svetu spojil koncertne odre s svetom korporacij in družbenim aktivizmom. Na sebi lasten način bo predstavil spremembe, ki vplivajo na naše delovno in zasebno življenje.

Dnevnikov izbor najboljših zaposlovalcev, ki torej praznuje pomembni jubilej, bo tudi ob svoji deseti obletnici drugačen, predvsem pa usmerjen v iskanje rešitev za hitrejše prilagajanje razmeram in ohranjanje konkurenčnosti na osnovi skrbi za zaposlene.

»Ob neprestanih spremembah v Zlati niti nekaj vseeno ostaja enako kot ob njenem snovanju leta 2007: ambiciozni smo in verjamemo, da lahko imamo v Sloveniji najboljše zaposlene in zaposlovalce na svetu. Če kdo dvomi: zakaj izgubljati čas z vprašanjem, zakaj to ne drži. Raje usmerimo vse sile in energijo v to, da jih bomo imeli. Čim prej! In bodo delovna mesta nastajala in ostajala prav v Sloveniji. Ker bomo ljudje tu radi in dobro delali. Ker bo delo ustvarjalno ter dobro plačano in se bomo v delovnem okolju dobro počutili. To bo povezano z dobrimi poslovnimi rezultati, doseženimi na pravi način,« med drugim poudarja Anisa Faganelj, vodja Zlate niti.

Prijave za konferenco sprejemajo na spletni strani izbora www.dnevnik.si/zlatanit do 20. marca 2017.