»Jezna sem, ker se mi je zlomila palica. To je smola. Še bolj pa sem jezna, ker nisem dobila palice s paskom za oprijem, jezna, ker mi ekipa kasneje ob progi ni priskrbela nove rezervne palice. Bila sem tako močna, da bi naredila lep rezultat. Z normalno palico bi bila zrela za napredovanje do velikega finala. Imela sem dober dan. Bila močna, kot sem si želela biti, in v kvalifikacijah to dokazala, potem pa ta velika smola,« je Katja Višnar v solzah izlivala čustva jeze in razočaranja, potem ko je v dramatičnem četrtfinalu sprinta prostega sloga na svetovnem prvenstvu v Lahtiju izpadla in končala na zanjo nepomembnem 21. mestu. Vmes so po napetih obračunih in tesnih odločitvah, za kar je poskrbelo tudi sneženje tik pred izločilnimi teki, v četrtfinalu ostale tudi Alenka Čebašek (18.), Anamarija Lampič (20.) in Vesna Fabjan (26.).

Katja Višnar, pred štirimi leti v dolini Fiemme že četrta v klasičnem sprintu, je odlično odtekla kvalifikacije. Zaostala je le za novo svetovno prvakinjo Maiken Caspersen Falla in domačinko Mari Laukkanen ter bila daleč pred favoritinjo Stino Nilsson, ki je padla v polfinalu. Za nameček je bila tudi njena četrtfinalna skupina teoretično med lažjimi. Že v prvih 100 metrih so ji tekmice zlomile palico, z rezervno, ki jo je dobila od trenerja Stefana Saracce, pa se je s prehitevanjem v celem snegu še izbojevala na čelo na vrhu zadnjega klanca. A na njeno smolo je potem odločal finiš v ciljni ravnini, kjer pa je zaradi slabega odriva potegnila kratko.

Četrti v svojih skupinah sta bili Alenka Čebašek in Anamarija Lampič, sicer šele trideseta v kvalifikacijah. »Zjutraj smo vadili poskoke, popoldne pa ni bilo svežine in je bilo, kar je bilo,« je potožila Lampičeva, ki je tekla v skupini s Fallo in bronasto Kikkan Randall. Alenka Čebašek je bila po času najbližje uvrstitvi v polfinale. »Glede na moje sprinterske sposobnosti sem lahko zadovoljna. Tudi kot srečnici mi po času ni veliko manjkalo za polfinale,« je pripomnila Blejka, ki za uteho čaka tekme na razdalji. Vesna Fabjan je bila za debeli pustni četrtek posebej osredotočena že od Osla in Sočija. Kot 16. iz kvalifikacij je padla v skupino s kraljico teka Marit Bjoergen (končno 16. mesto), vodilno v svetovnem pokalu Heidi Weng (7.) in še srebrno iz Sočija Ingvild Flugstad Oestberg. V odločilni ciljni ravnini ji je povsem zmanjkalo moči. Verjetno kot posledica težav z boleznijo v zadnjih tednih. »Enkrat se posreči, drugič ne. Poskušala sem narediti vse, vse do zunanjega ovinka, ko sem po novozapadlem snegu želela prehitevati, a ni se izšlo. To se pač dogaja na velikih tekmah, na katerih so pomembni samo dosežki,« je brez velikih čustev povedala Fabjanova. »Grenak priokus sekunde,« je pripomnil Miha Šimenc (35. mesto), ki je v moškem sprintu znova za malo zgrešil trideseterico, med katero je junak Planice Federico Pellegrino ugnal tudi Rusa Sergeja Ustjugova.

Izidi, drsalni sprint, ženske: 1. Falla (Nor), 2. Diggins, 3. Randall (obe ZDA), 18. Čebašek, 20. Lampič, 21. Višnar, 26. Fabjan (vse Slo), moški: 1. Pellegrino (Ita), 2. Ustjugov (Rus), 3. Klaebo (Nor), 35. Šimenc, 37. Lampič, 62. Dolar (vsi Slo).