Pretekli petek je sodišče na Palmi de Mallorci končno izreklo sodbe v primeru Noos – španska princesa Cristina mora plačati 250.000 evrov kazni, njen mož Iñaki Urdangarin, bivši španski rokometaš, pa mora za šest let in tri mesece v zapor zaradi poneverbe šestih milijonov evrov. Paru so odvzeli tudi več milijonov evrov vredno posest v Barceloni.

Tako se je končal škandal, ki je skoraj sedem let pretresal špansko športno javnost in kraljevo družino. Rokometaš in princesa sta bila obtožena, da sta se okoristila s svojim položajem in s tem pridobivala proračunski denar za pripravo športnih dogodkov, a sta ga zapravila za svoj razkošni življenjski stil, vso mahinacijo pa sta počela prek neprofitne organizacije Noos. Princesa je ves čas sodnih postopkov trdila, da ni vedela za moževe finančne transakcije. V šesturnem zaslišanju je 188-krat odgovorila z »ne vem« in 55-krat z »ne spominjam se«. Poleg tega, da bo imela moža v zaporu, je bila že kaznovana s tem, da ji je brat, španski kralj Filip VI., odvzel naziv vojvodinje Palme de Mallorce ter ji prepovedal, da še naprej na javnih prireditvah predstavlja kraljevo družino. Princesa Cristina se denimo ni udeležila niti bratovega kronanja leta 2014.

Plemiški naziv za Baska iz skromne družine

Toda zgodba o princesi in rokometašu je bila nekoč najbolj razvpita španska tračarska zgodba, Cristina in Iñaki pa v javnosti zelo priljubljena. Kako da ne – članica kraljeve družine in slaven rokometaš, ki je vso kariero od svojega osemnajstega leta do upokojitve leta 2000 igral v Barceloni. Uradno sta se spoznala na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996. Princesa Cristina je leta 1988 na olimpijadi v Južni Koreji tekmovala v jadranju, v Atlanti pa je le bodrila španske športnike. Tedanja španska rokometna reprezentanca je osvojila bronasto medaljo. Rokometaš je sicer igral v reprezentanci tudi leta 1992 in kasneje leta 2000, ko je bil celo kapitan, ko so Španci ponovno osvojili bron.

Vmes se je poročil s princeso in fant iz velike in skromne družine v Baskiji je postal plemič. S princeso sta se uradno prvič srečala med podelitvijo medalj v Atlanti, ko je princesa menda vprašala, kdo je tisti postavni rokometaš. Neuradno pa naj bi se poznala že od leta 1992, princesa naj bi bila obsedena z rokometašem, ki se je istočasno videval z njo in drugimi dekleti. A ker princesa velja za trmasto, močno žensko, je dobila, kar je želela.

Svatba s 1500 gosti

Urdangarin je bil sicer uspešen športnik, a je veljal za plejboja in torej vse prej kot za primernega moža za kraljevo hčerko, toda njen oče, tedanji kralj Juan Carlos, je blagoslovil zvezo. Par se je dolgo časa sestajal skrivoma, največkrat v Barceloni, dokler maja 1997 nista oznanila zaroke. Oktobra istega leta sta se poročila v barcelonski katedrali na razkošni svatbi s 1500 gosti.

Pravljica se je končala popolno, zakonca sta žarela od sreče. Oba sta želela, da bi živela kar se da normalno življenje, oba sta hodila v službo in se kraljevega protokola udeleževala le, kadar je bila nuja. Imata štiri otroke, tri sinove in hčerko. Zakonca sta sprva živela v Barceloni, nato se je družina preselila v Washington, nazadnje je Cristina za družinski dom izbrala Ženevo, kjer živijo še sedaj, kjer dela v neprofitni organizaciji.

Princesa Cristina je namreč prva ženska v španski kraljevi družini, ki je diplomirala. Rokometaš je ostal v Barceloni, da bi lahko sodeloval v sojenju. Ob izreku sodbe pa je bil z družino v Ženevi, tako da je sedaj vprašanje, kdaj bo sploh prišel v Španijo na prestajanje zaporne kazni. Za zdaj so družino še pred dnevi videli, kako se je sprehajala po Ženevi.