»Medosebni odnosi v Zdravstvenem domu Idrija niso dobri in nikoli niso bili dobri,« se je včeraj na svoje neimenovanje na mesto direktorice Zdravstvenega doma Idrija odzvala dosedanja vodja Urška Močnik. Na nedavnem glasovanju svet zavoda ni podprl njene kandidature, čeprav je edina izpolnjevala vse pogoje in je imela iz aktualnega mandata na mizi več dobrih rezultatov. Uradna razlaga nepodpore je, da sveta zavoda ni prepričala s svojim programom, neuradno pa naj bi kadrovanje krojili ravno slabi odnosi v kolektivu.

Potem ko je minuli teden nad rezultatom glasovanja zgrožen župan za nepodporo okrivil nekaj neformalnih sitnežev v kolektivu, je tudi sama vzroke za slabo voljo pripisala nekaj posameznikom, ki da niso naklonjeni spremembam. Sama pa je v zadnjih letih počela prav to – vpeljevala spremembe. V svojem trenutnem mandatu je izpeljala za dva milijona naložb, s širitvijo programov je ustvarila 13 novih delovnih mest, zagovarjala informatizacijo zdravstva. Zadnji dve leti je zavod prvič po več letih posloval pozitivno, se je pa vseskozi soočal s pomanjkanjem pediatrov in drugih specialistov.

Anonimno pismo sprožilo val preverjanj

Slabi odnosi pa so očitno sprožili anonimno pismo, ki so ga podpisali zaposleni in ga poslali na ministrstvo za zdravje. Očitali so ji zlorabo položaja, prejemanje podkupnin, nepravilnosti pri javnem naročanju, servisu klimatskih naprav… Svet zavoda je zato zahteval izredno interno revizijo poslovanja.

»Revizija je na področju javnih naročil ugotovila določena tveganja, ki bi lahko povzročila potencialno škodo. Nemudoma bo treba ta tveganja odpraviti, vendar pa poudarjam, da doslej zdravstvenemu domu ni bila storjena nobena škoda,« rezultate razkriva Močnikova. Začudena je nad uradno razlago sveta, da jih ni prepričala s programom.

»Člani sveta zavoda me na sami predstavitvi o mojem programu niso ničesar spraševali,« je jasna. Na očitek sveta zavoda, da bi lahko presežke iz poslovanja usmerjala v deficitarne kadre in dodatne programe, pa odgovarja, da pediatrov in drugih specialistov ni mogoče kupiti z denarjem, saj jih na trgu ni. O vnovični kandidaturi se še ni odločila, odločno pa je povedala, da si zelo težko predstavlja delo pod trenutno sestavo sveta zavoda. Močnikovi je medtem javno pisno podporo doslej izkazala polovica zaposlenih.

Posledice kadrovskega vrtiljaka

Župan Idrije Bojan Sever je člane sveta zavoda pozval k odstopu, češ da so se odločili narobe in podlegli anonimnim prijavam. Doslej je odstopila le predsednica sveta zavoda Natalija Kovač Jereb. Se pa odstopi – v nekakšno tiho podporo Močnikovi – dogajajo tudi v samem zdravstvenem domu. Zaradi osebnih razlogov je že pred tedni odstopila dosedanja strokovna vodja, ta teden je direktorica na mizo dobila odstopno izjavo vodje družinske medicine. Zdravstveni dom je tako v veliki kadrovski zmešnjavi.

Vsa ta praznina pa je grožnja napovedani energetski sanaciji stavbe zdravstvenega doma, ki jo v Idriji čakajo že desetletje in je tik pred vrati. Za izpeljavo projekta namreč občina potrebuje legitimnega podpisnika. Močnikova pa zanika, da bi bila z njenim vnovičnim imenovanjem pogojena tudi finančna pomoč, ki jo zdravstvenemu domu obljublja domače podjetje Kolektor.

»To ni vezano na moj mandat, sem pa res bila dosedanja Kolektorjeva sogovornica pri tej temi,« pojasnjuje. Kolektor je namreč sprejel sklep, da bo poslej več vlagal v zdravstvene storitve – na eni strani v zasebno dejavnost, obenem pa bi finančno podprl tudi javno službo nujne medicinske pomoči, ki jo država doslej ne krije v obsegu, kot ga pacienti iz Idrije in Cerknega potrebujejo.