Je pa slovenska reprezentanca odšla na Finsko drugače kot v preteklosti. Ni bilo prvenstva, kjer se ne bi kresala mnenja o potnikih, ki so nemalokrat prerasla v male afere. Šest tekačic in trije mladi tekači Miha Šimenc, Miha Dolar in Janez Lampič tvorijo rekordno tekaško udeležbo doslej. Množično zastopstvo pa ni odraz nižanja kriterijev. Slovenija je trenutno enajsta država v razvrstitvi reprezentanc pokala narodov v svetovnem pokalu. Predvsem po zaslugi tekačic, ki so devete. Le na tak način v Sloveniji tek kot panoga ohranja veljavo, ki je v nordijski družini zastopana s 66 odstotki v primerjavi s skoki.

Morda tudi zaradi množične udeležbe lov na kolajno ni prepovedana tema, kot je pred prvenstvom diplomatsko pripomnila Vesna Fabjan. V jutrišnjem drsalnem sprintu je med kandidatkami iz širšega kroga favoritinj, prav tako kot kapetanka Katja Višnar in Anamarija Lampič, nosilka majice vodilne v svetovnem pokalu U23. Senzacijo lahko pripravi tudi Alenka Čebašek. Morda imata še več možnosti Višnarjeva in Lampičeva v sprintu štafet v klasičnem koraku, ki bo na sporedu to nedeljo.

Vsaka od tekačic ima druge vrline in drugačne slabosti. Fabjanovo krasijo iznajdljivost, spretnost in izjemna zbranost. Zna se osredotočiti na najpomembnejše in to ji je prineslo tudi bron v Sočiju. Njene možnosti se manjšajo glede na zahtevnost pogojev (klanci, hitrost snega, dolžina). Anamarija Lampič je kot neobremenjena mlada tekačica odvisna od dnevnega navdiha, je vsestransko tehnično in taktično spretna, tudi vzdržljiva dovolj za 10 kilometrov. Je ponos dela trenerja Stefana Saracca. Izkušena Katja Višnar bo odvisna od dnevne samozavesti in poguma. Ob tem pa je seveda jasno, da je sprint velika loterija. Lahti bo tudi boj za hierarhijo, glavno besedo, kar kaže zgodovina. Vesna Fabjan bi kolajno že osvojila na prvenstvu na Holmenkollnu leta 2011, a je na zadnjem vzponu in ovinku dala prostor kasneje bronasti Petri Majdič, kar je poglobilo zagotovo največji spor v slovenskem smučarskem teku, katerega posledice so še vedno prisotne. In boj ženskih egov bo potekal tudi na stadionu Salpausselka, le da bodo akterke v drugačnih vlogah.