Med najbolj priljubljene in najbolj razširjene jedi italijanske kuhinje, ki jo pogosto označimo za najboljšo na svetu, sodi lazanja. Jed ima tako rekoč nešteto različic, saj jo lahko pripravimo z najrazličnejšimi nadevi. Najbolj klasična je seveda mesna, po bolonjsko, med najbolj razširjenimi so še gobova, špinačna, mesno-gobova, zelenjavna… Jed seveda izvira z juga Italije, natančneje iz Neaplja, tako kot pica. Prvi sodoben recept zanjo je nastal že v srednjem veku, objavljen je bil v kuharici Liber de Coquina in sčasoma je lazanja postala tradicionalna jed. Sestavljena je iz izmeničnih plasti testa, mesne omake, bešamela, parmezana in na tenke rezine narezanih trdo kuhanih jajc (gostilniške lazanje vsaj pri nas slednjih ne vsebujejo). Neredko lazanjo pripravljajo tudi s piščančjim mesom in mešano zelenjavo. Marsikje po Italiji lazanjo pripravljajo tudi s skuto, zunaj njenih meja pa tudi z za to jed neobičajnimi vrstami mesa, denimo s svinjino. Tako je tudi v naših gostilnah, kjer večinoma uporabljajo mešano mleto meso. Tipične in nepogrešljive sestavine lazanje so tudi vino, česen, čebula in origano, v vsakem primeru pa se lazanjo peče v pečici. Naj vam tekne po enem najbolj klasičnih receptov.