»Nismo javni lokal, ampak društvo, in temu primerno bomo tudi delovali,« je ob slovesnem odprtju vinske kleti povedal Marko Žagar, ki kot predsednik Društva gurmanov Skaručna in glavni šef kuhinje že sedem let skrbi za dobro počutje članov, simpatizerjev ter vseh naključnih in nenaključnih gostov v klubu sladokuscev na Skaručni. Vinoteka in klet sicer ne bosta javni, ampak bosta delovali le v okviru društva gurmanov, v katerem si prizadevajo ohraniti čim več slovenske kulinarične dediščine in uporabljati čim več lokalnih sestavin po načelu – kilometer nič.

Vendar lokalno in društveno delovanje še zdaleč ne pomeni, da na Skaručni niso dobrodošli tudi bolj ali manj oddaljeni gostje, turisti in vsi drugi, ki radi kaj dobrega pojedo in popijejo. Ker v okolici trta ne raste in ker člani kluba vedo, da se v vsaki vinski kapljici vina skriva trdo delo, ljubezen in veliko znanja, bodo v novi kleti skrbeli za predstavitve in degustacije enoloških poslastic slovenskih vinarjev iz prav vseh regij in vinorodnih okolišev. »Od Goriških brd, slovenske Istre, do Štajerske, Prekmurja, Bizeljskega in Bele krajine. Posebnost izbora vinarjev je v tem, da iščemo tiste, ki se nam zdijo najboljši, in ne tistih, ki v bolj posvečenih krogih veljajo za zvezdniška imena, kar pa spet ne pomeni, da Marjana Simčiča ali Movie ni v izboru,« o izbranih imenih, ki se bodo ponujala gostom z vinskih etiket, pravi Marko Žagar.

Trezorji za vino

Posebna novost kluba in vinske kleti na Skaručni bo vinska banka, v kateri bo za kovanimi rešetkami 40 posebnih sefov za shranjevanje vin. Vsak sef bo imel prostora za najmanj 24 steklenic, za ceno približno 20 evrov pa ga bo lahko najel vsak član društva, vsi tisti, ki bodo v vinoteki porabili več kot 500 evrov, pa bodo imeli kovani sef zastonj. In ko si bodo lastniki trezorja zaželeli druženja ob kozarčku, bodo v banko povabil prijatelje in jim pokazali svoje utekočinjeno premoženje. Ob degustaciji seveda in ob pokušini dobrot iz Markove kuhinje v obliki sušenih nogic in drugih mesnin, sirov, polente in vsega dobrega, kar gre pač k pokušini vin. Marko Žagar zatrjuje, da bodo steklenice hranjene pri primerni temperaturi in vlagi in na voljo ob predhodni najavi. Klet oziroma vinoteko bo mogoče tudi najeti za kakšno posebno degustacijsko zabavo, vendar, kot pravi Žagar, ne kot lovsko kočo za večdnevno zabavo, ampak za zaključeno družbo, z namenom hedonističnega vinsko-kulinaričnega prijateljevanja – tudi do jutranjih ur.

Posebnost vinske kleti je tudi to, da so vsa vina, ki čakajo, da se jih pokusi, vsem zainteresiranim na voljo po enakih cenah kot pri vinarjih, torej brez provizije. »Če greš k posameznemu vinarju, moraš običajno kupiti cel zabojček vin, pri nas si boš lahko zabojček napolnil z vini več vinarjev, pa še daleč se ne bo treba voziti,« o prednostih enološke ponudbe razmišlja Žagar.