»Morda sem pri streljanju stoje stala malenkost bolj skupaj, le centimeter ali dva, ne vem pa, ali je bilo to ključno, toda zadela sem. Ker sem imela težave že vso sezono, sem vedno poskušala nekaj spremeniti na bolje in očitno je bilo to dobro. Tako strelsko statistiko sem čakala vse prvenstvo. Nora tekma je za mano. Skoraj popoln nastop,« je bila Teja Gregorin ponosna v cilju tekme s skupinskim startom, na kateri je bila s petim mestom blizu kolajni – za njo je zaostala samo za 4,1 sekunde.

Biatlonka ŠD Nika Ihan je znova dokazala, da kljub 36-letom ostaja super Tesa. V zadnjih desetih letih je dosegla še deseto uvrstitev med deseterico na velikih tekmah. Ni jih veliko, ki se obdržijo v vrhu tako dolgo. In še enkrat je dokazala, da je biatlonka za velike predstave! Prav na zadnji, najbolj prestižni tekmi prvenstva trideseterice najboljših, na katero sta se s Klemenom Bauerjem uvrstila za las, kot 26. oziroma 30. po dosežkih treh uvodnih posamičnih tekem, sta pokazala najboljši predstavi. Tejin sosed je prvenstvo biatlonske formule ena končal kot 17.

Teja Gregorin je ves čas prvenstva stopnjevala tekaško pripravljenost in dosegla celo tretji tekaški čas. Imela je le smolo, da je v zaključku za njo drvela najhitrejša v smučini Kaisa Mäkärainen, ki je potem ujela bron in napovedala tekmovalno slovo konec sezone. Teja je v fotofinišu iztegnila korak s češko zvezdnico Gabrielo Koukalovo in dobila dodaten zagon. »Preprosto je bila kolajna nedosegljiva. Pred mano so bile le super biatlonke. Veselim se petega mesta. Tretji tekaški čas mi daje motivacijo, da se še vedno lahko kosam z najboljšimi,« je bila ponosna na sklep 45. svetovnega prvenstva, ki ga je s petimi zlatimi in srebrno (v sprintu) zaznamovala Laura Dahlmeier, nemškemu zaključku pa je piko na i dodal še Simon Schempp.

»Ponosen sem na Tejo. Za kolajno se ni izšlo, a pri njenih letih je še vedno zelo motivirana, kar je vredno posebnega spoštovanja. Ni še rekla zadnje,« je bil trener Tomaš Kos z nasmehom do ušes hvaležen varovanki, s katerim je dobil potrditev, da je slovenski biatlon pod njegovim vodstvom še vedno v svetovnem vrhu. Gregorinova ni bila uvrščena med najboljšo deseterico že od decembra 2014.

Za nameček je tudi Klemen Bauer, ki se je razbremenil pritiska predvsem po zanj uspelem štafetnem nastopu (17. mesto), upravičil častni start med » najboljšimi 30«. »V drugem krogu sem bil še skupaj z Martinom Fourcadom, a njegovemu ritmu raje nisem sledil, saj bi me uničil. Da sem se držal svojega ritma, je bila prava odločitev,« je bil ponosen tudi Bauer, ki je za prvakom Schemppom sicer zaostal le minuto in 16 sekund. »Imel sem hitre smuči. Tudi zgrešene strele leže sem prenesel lažje, kot če bi zgrešil stoje. Z uvrstitvami sem izpolnil pričakovanja. Po tihem sem želel več,« je s šestim dosežkom svetovnih prvenstev Hochfilzen zapuščal 31-letni Ihanec, za katerega se trener Kos ni mogel spomniti, kdaj je zadnjič zadel vseh deset strelov stoje.

Kraljica prvenstva je Laura Dahlmeier. Skrivnost uspeha je tudi v njenem pristopu: »V tem trenutku pet zlatih in šest kolajn še nisem dojela. Le želela sem izpeljati vsako tekmo optimalno. Enajsta kolajna zapored na svetovnih je tudi lep dosežek, a ni bil v mojih mislih. Osredotočila sem se na nastop brez zgrešenega strela.«