Vzemite poljuben odsek in opazujte. Ne vem, ampak težko bi rekel, da Slovenci vozimo prehitro. Represija očitno že dosega svoje cilje, narod voznikov, ki kar čutimo, kako nam razni radarji in redarji neprestano vlačijo denar iz žepov, je postal narod presneto prestrašenih in tudi previdnih. Če je omejitev 60, vozimo 50, če je omejitev 80, vozimo 60. In tako dalje. Pohvale vredno, bi si mislili, in imeli boste tudi prav. Prilagoditi se razmeram na cestah, kamor sodijo tudi radarske pasti, ki jih po tej deželici dnevno ne manjka. Odgovorni že vedo, kako streči stvarem. A ko se takole vozite z »umirjeno« hitrostjo za takimi previdnimi vozniki, se delajo kolone in samo vprašanje časa je, kdaj se kdo naveliča takšne vožnje in se vpraša, ali smo Slovenci postali narod, ki v prostem času naokoli prevaža jedrske konice balističnih raket ali vsaj uparjalnike za jedrsko elektrarno – kajti tako počasi, tako prestrašeno, tako previdno naj bi vozili le izkušeni vozniki posebnih prevozov.

Pika na i je recimo nov sistem za sektorsko merjenje na štajerski avtocesti na Trojanah. In reakcija domačih voznikov? Namesto 100 se zdaj po avtocesti vozijo 90 ali manj. Za vsak primer, človek nikoli ne ve, mar ne? Če pa že kateri voznik pade mimo počasne kolone vozil, je to v 99 odstotkih tujec. In res me zanima, kako bo slovenska država od, na primer, kakšnega romunskega voznika izterjala kazen. Raje se usedejo na bančne račune domačih, ti so vedno pri roki, ko zaškripa v proračunu. Ali kot je dejal eden od pronicljivih kolegov: v Murski Soboti prometna nesreča, pri Lendavi dva s ceste, okoli Vipave tovornjak na glavo, na cesti čez Gorjance voznik v drevo… Hitro, postavimo radar na Dunajsko cesto v Ljubljani. In svoje smo naredili za izboljšanje varnosti.

Zato pamet v roke in raje 20 km/h manj, kot je dovoljeno. Pa kaj, če se nato za vami vali kolona vozil, kolona vsega naveličanih voznikov. Hitrost ubija, so nam govorili. Res je, posebno ker je hitrost nekaj, kar se ne meri le pri pouku fizike. Neprilagojena hitrost pa je tudi dovolj raztegljiv pojem. Marsikje je še konjska vprega prehitra: da ne govorimo, zakaj.