Namigi o potencialnem dvoboju med boksarskim in UFC šampionom navdušujejo predvsem ameriško športno javnost. Mediji evforično napovedujejo spopad vreden milijardo dolarjev. Kaj torej še čakata Mayweather in McGregor?

Priljubljenost in dosežki Američana in Irca govorijo zase.

Izjemni dosežki obeh šampionov

Mayweather se je leta 2015 športno upokojil z brezhibnim izkupičkom 49 zmag, brez poraza. Devetintridesetletni boksar se je pred dvema letoma v dvoboju stoletja pomeril s Filipincem Mannyjem Pacquiaojem in zmagal po soglasni odločitvi. McGregor z dosežki ne zaostaja, saj je lani postal prvi borec UFC-ja, ki se lahko istočasno pohvali z dvema pasovoma (v dveh različnih težnostnih kategorijah). Že pred časom je dejal, da si želi zapustiti kletko, saj se želi preizkusiti v boksu.

Z odlično boksarsko tehniko si je zloglasni Irec navsezadnje tlakoval pot na vrh UFC-ja. Naziv zloglasnega si je morda še bolj kot v kletki prislužil izven nje. Novinarske konference in javni nastopi so bili marsikdaj na robu okusnega, nešportnega, a vseskozi zanimivi za medije. Njegovi nasprotniki so bili praviloma poraženi že izven osemkotnega ringa, zmaga McGregorja pa je bila nato le vprašanje časa.

Brazilskega UFC prvaka Joseja Alda, ki je naziv najboljšega v peresni kategoriji držal kar pet let, je porazil po vsega 13 sekundah in se s tem z velikimi črkami zapisal v zgodovino športa. Po vmesnih bojih z Nateom Diazom, s katerim je najprej izgubil, a nato zmagal v ponovitvi boja, je na ramenih slave boj za naslov prvaka v lahki kategoriji pripeljal v ameriško zvezno državo New York. Madison Square Garden je prvič v zgodovini gostil dvoboj mešanih borilnih veščinah, zgodovinski spektakel pa je kajpak pripadel Ircu. Dvoboj z Eddiejem Alvarezom je bil enostranski.

Zanimanje za dvoboj med prvakoma velikansko

Ko govori denar, kot radi rečejo Američani, je mogoče vse. Da bi bil dogodek nekaj neponovljivega, drži tudi izven ringa. Mayweather je bil tekom svoje kariere prav tako znan po svoji medijski premetenosti, zaradi česar se ga je oprijel vzdevek »Money Mayweather«. Zadnji dvoboj Mayweatherja proti Filipincu Pacquiau velja za borbo stoletja. Dvoboj, ki je pritegnil celoten svet, je bil v pripravi pet let, oba boksarja pa sta na svoj račun dobila krepko čez 100 milijonov dolarjev. Za nekatere sedeže je bilo potrebno plačati več kot 100 tisoč dolarjev.

Mike Tyson, Michael Jordan, Magic Johnson, Andre Agassi, Tom Brady, Sting, Clint Eastwood, Robert De Niro, Denzel Washington in Donald Trump so le nekatera znana imena, ki so si takrat ogledala veliki boksarski dvoboj. Zanimanje za dvoboj med prvakoma različnih športov je prav tako velikansko, a za zainteresirane kljub vsemu ostaja kar nekaj odprtih vprašanj, ki stojijo na poti realizacije dogodka.

Conor McGregor je po pogodbi zavezan k ekskluzivnim nastopom pod okriljem organizacije UFC. Po poročanju Independenta je predsednik UFC-ja Dana White potrdil, da je Irec po pogodbi dolžan v kletko stopiti še štirikrat. Upokojeni Mayweather se, kar ne gre zanemariti, med tem bliža 40. rojstnemu dnevu. Po drugi strani mu mnogi dajejo prednost, ko govorimo o postavitvi pogojev dvoboja. Najbolj ključno vprašanje je namreč prav gotovo, na kakšen način in v okviru kakšnih pravil se bosta v morebitnem dvoboju pomerila nepremagani ameriški boksar in zloglasni irski mojster borilnih veščin?