Agitavit Solutions (do novembra lani Agito) dosledno preverja kakovost odnosov med zaposlenimi in organizacijo, saj v Zlati niti sodeluje že sedmič zapored. Podjetje, ki ga vodi Anka Brus, redno zaposluje 67 ljudi, nekaj ima tudi rednih zunanjih sodelavcev. Minulo leto je bilo za IT podjetje, ki je specializirano za svetovanje in razvoj informacijskih rešitev, uspešno, saj so zrasli na vseh področjih. Ustvarili so za skoraj 3,9 milijona prihodkov, za letos pa načrtujejo 15-odstotno rast.

»Veliko dela smo vložili v projekt za stranko iz tujine, ki bo z novo rešitvijo spremenila svoj koncept ponudbe končnim strankam in uporabnikom. Projekt je za stranko strateški, za oboje pa poln izzivov, saj smo pri razvoju uporabili nekaj novih tehnologij in pristopov. Prvi odzivi testiranj so zelo dobri in vsi komaj čakamo, da gre rešitev letos v produkcijo. Zaključili smo dva večja projekta v Nemčiji, eden predstavlja B2B rešitev, drugi pa je intranet portal,« našteva Anka Brus.

Letos bodo nadaljevali z aktivno prodajo na nemškem trgu, kjer želijo pridobiti dve novi stranki. Nekaj večjih priložnosti imajo tudi v Sloveniji. Lansirali bodo novo različico produkta za delo s kadri, delajo pa tudi na iniciativi pametnih storitev. Tudi letos bodo širili ekipo sodelavcev. Iščejo predvsem razvijalce programske opreme, projektne vodje ter svetovalce. »Izziv je dobiti izkušene razvijalce, saj je povpraševanje na trgu večje od ponudbe. Veliko se jih odloči tudi za delo v tujini. Kar na nekaj tujih projektih, v katerih sodelujemo, imajo naše stranke v svojih projektnih ekipah Slovence,« poudarja izjemno znanje naših strokovnjakov Brusova.

Agitavit Solutions v sklopu kadrovske politike pri iskanju IT profilov sodeluje z več fakultetami, študentom omogočajo opravljanje obvezne delovne prakse, organizirali pa so tudi poletno šolo za dijake in študente. Mladi dobijo mentorja, ki jih uvaja v delo, obenem pa imajo za posamezna delovna mesta pripravljene programe usposabljanja, preko katerih mladi sodelavci pridobijo potrebna znanja.

Nagel razvoj na področju IT spodbuja nastajanje novih poklicev in med bolj iskanimi je »data scientist« oziroma »podatkovni znanstvenik«. To je oseba, ki dobro pozna delo s podatki in podatkovnimi bazami, matematiko in statistične metode, hkrati je dober programer, ob tem pa nujno potrebuje tudi poslovna znanja, kako s pristopi napredne podatkovne analitike nasloviti poslovne izzive podjetij. »Prepričani smo, da bo področje poslovne inteligence, predvsem pa napovedne analitike, dobilo še večji pomen in bo podjetjem omogočilo boljše razumevanje njihovega poslovanja ter na podlagi tega sprejemanje boljših odločitev. Seveda se spreminjajo tudi druga delovna mesta glede na nove koncepte pametnih storitev in rešitev v oblaku, kot so na primer sistemski arhitekti, varnostni inženirji, oblikovalci uporabniške izkušnje… Zagotovo pa bodo vedno bolj iskani tisti posamezniki, ki bodo imeli izkušnje in znanja z različnih področij – poslovna domenska znanja, IT, marketing, uporabniška izkušnja.

Brusova poudarja, da v Agitavitu nikoli ne obstanejo na mestu, zato običajno ne uvajajo radikalnih sprememb, ampak se ves čas prilagajajo in izboljšujejo. »Ker ves čas rastemo in zaposlujemo nove sodelavce, moramo po eni strani poskrbeti, da nove sodelavce čim hitreje uvedemo v delo, hkrati pa prilagajati tudi interne procese, tako da zagotavljamo ustrezen nivo kvalitete za stranko ter omogočamo sledljivost. Tako smo uvedli dodatna interna usposabljanja ter nadgradili poročilni sistem za spremljanje projektov. Z letnih smo prešli na četrtletne razvojne pogovore med vodji in zaposlenimi. Sprva je izgledalo, da bo s tem ogromno dela, zdaj pa smo to posvojili in se strinjamo, da je komunikacija v ekipah še boljša,« poudarja Anka Brus.

Ker delajo predvsem projektno, je zelo pomembno, da znajo pravilno povezati aktivnosti v marketingu in prodaji ter čim bolj pravilno napovedati, katere priložnosti se bodo zgodile in kdaj, zato da ne pridejo v situacijo, ko imajo kadrov preveč ali premalo. Zato so povzeli metodologijo napovedovanja prodajnih priložnosti in iz tega izpeljali načrtovanje potrebnih kadrov, ki je podlaga za zaposlovanje. »Zaposleni so navajeni, da ves čas uvajamo izboljšave in spremembe, ki jih sodelavci tudi sami predlagajo, zato s tem večinoma nimamo težav.«

In kako Brusova ocenjuje potencial, ki ga prinaša industrija 4.0? »Industrija 4.0 v prvi vrsti prinaša internet stvari v proizvodnjo ter spreminja stare koncepte proizvodnih procesov in jih na novo vzpostavlja in povezuje. Za implementacijo novih pristopov pa je potrebna digitalizacija, integracije in komunikacije med različnimi sistemi, kar je velik potencial za IT. Poleg tega digitalizirani procesi »proizvajajo« ogromne količine podatkov, ki jih je potrebno pravilno obdelati in pripraviti, izločiti iz njih prave informacije, razpoznati trende in predvidevati prihodnje obnašanje ter ne nazadnje prikazati vse to v uporabniku prijazni obliki. In spet smo pri IT.«

Glede na vse to, bi po njenem mnenju osnove programiranja lahko poučevali že o osnovnih šolah kot izbirni predmet. »Učenci in dijaki so vsak dan po več ur v stiku z elektronskimi napravami, ampak večino časa porabijo za nekoristne reči, klepetanje, igranje igric. Najbrž bi bilo vsaj komu v zadoščenje, če bi ustvaril nekaj svojega.« Glede ugotovitve Zlate niti, da osebni razvoj pri zaposlenih po 41. letu drastično upade, pa je sogovornica zadovoljna, da v njenem podjetju tega ne zaznavajo. »Kot ponudnik IT storitev se znotraj našega podjetja na srečo ne srečujemo z »zimskim spanjem« ne glede na starost zaposlenih. Naša panoga pogosto narekuje spremembe in te se dogajajo nenehno, zato smo navajeni, da sledimo novim tehnologijam in konceptom. Veliko delamo na razvoju po meri, kjer je vsak projekt zgodba zase in se moramo spopasti z novo vsebino, pogosto pa tudi z novimi tehnološkimi in arhitekturnimi koncepti. Tako je našim zaposlenim zelo samoumevno, da so spremembe stalnica, da so inoviranje in iskanje novih pristopov in izboljšav produktov, rešitev in procesov za naše stranke in interno del našega vsakdanjika.«