Po prvih ocenah Konference Združenih narodov za trgovino in razvoj (Unctad) so se prilivi neposrednih tujih naložb lani v primerjavi z letom 2015 znižali za 13 odstotkov, na 1520 milijard dolarjev. Podobnemu trendu smo bili priča tudi v Sloveniji.

Iz objavljenih podatkov Banke Slovenije v publikaciji Ekonomski odnosi s tujino je razvidno, da se je vrednost tujih naložb v Sloveniji lani zvišala za 802 milijona evrov. To pa je občutno manj kot leto pred tem, ko je bila zabeležena rast v višini 1,35 milijarde evrov, pri čemer je stanje vseh naložb konec leta 2015 znašalo 11,6 milijarde evrov.

Države srednje in vzhodne Evrope in drugod po svetu si pri privabljanju naložb med seboj ostro konkurirajo. Podobno kot Slovenija tudi preostale naložbe spodbujajo s subvencijami, nižjimi davki in cenami ter razpoložljivostjo zemljišč.

Sloveniji je lani uspelo pridobiti dve večji naložbi. Prva je japonskega podjetja Yaskawa Electric, ki bo za 25-milijonsko naložbo v proizvodnjo industrijskih robotov v Kočevju in zaposlitev okoli 200 novih delavcev od države prejel 5,6 milijona evrov subvencij. Druga je iz kanadsko-avstrijske multinacionalke Magne Steyr, ki načrtuje večjo naložbo v mariborski regiji. Koliko subvencij bo prejela Magna, še ni znano. Kot so pojasnili na gospodarskem ministrstvu, je posredovala vlogo za subvencijo, vendar postopek še ni zaključen. S pol milijona evrov so na gospodarskem ministrstvu lani subvencionirali tudi 2,24 milijona vredno naložbo v podjetju Novem Car.

Rekorder med prejemniki subvencij je novomeški Revoz

Od leta 2009 je država Revozu odobrila 35,4 milijona evrov nepovratnih sredstev. Toda ker je družba konec leta 2013 predčasno prenehala s proizvodnjo vozil wind, je morala vrniti sorazmerni del spodbud glede na trajanje naložbenega projekta v višini 4,45 milijona evrov, so povedali na ministrstvu za gospodarstvo. Helli Saturnusu je bilo za naložbeni projekt, vreden 27 milijonov evrov, odobrenih dobrih osem milijonov evrov subvencij. Od leta 2009 se med največje prejemnike subvencij uvrščajo še BSH hišni aparati (7,89 milijona evrov odobrenih spodbud), Julon (3,6 milijona evrov) in Odelo (2,64 milijona evrov subvencij). Eden večjih prejemnikov nepovratnih sredstev za tuje nalože je bila družba Aha Mura v lasti Mojce Lukančič in njenega življenjskega sopotnika Petra Nigela Buxtona, prejela pa je 5,8 milijona evrov subvencij.

Tuje naložbe, ki so kasneje propadle, je nemalokrat subvencionirala tudi državna agencija Spirit oziroma njena predhodnica Japti. Na vprašanje, koliko spodbujenih naložb je propadlo, na Spiritu niso konkretno odgovorili. Povedali so, da so od leta 2007 do leta 2013 v skupni vrednosti čez 40 milijonov evrov subvencionirali 79 tujih naložb in da skrbniki redno spremljajo še okoli 50 prejemnikov, ostali pa nimajo več obveznosti do agencije.

Pipistrel želel v Italijo, Bevog pivovarno raje postavil za mejo

Za privabljanje tujih vlaganj ima država nemalokrat več posluha kot pri naložbah slovenskih družb. Lastnike zemljišč, ki za potrebe naložbe Magne Steyr teh ne bodo želeli prodati, namerava država v skrajni sili razlastniniti. Po drugi strani je več družb zaradi togosti državne administracije iz Slovenije bodisi načrtovalo selitev proizvodnje ali jo celo preselilo. Spomnimo se proizvajalca lahkih letal Pipistrela, ki je načrtoval selitev proizvodnje v Italijo. Poslovnežu Vasji Golarju iz Gornje Radgone je pred leti, potem ko je že pridobil zemljišče in objekt, zmanjkalo potrpljenja in je pivovarno Bevog raje postavil čez mejo v Avstriji. Težave z birokracijo oziroma pri pridobivanju koncesije za izkoriščanje gramoznice ima gradbena družba Pomgrad. Podobnih primerov je veliko.

Po pojasnilih ministrstva za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška je zagotavljanje spodbudnejšega poslovnega okolja, kamor sodi tudi odprava administrativnih ovir, ena od vladnih prioritet. »Poleg tega je potreben tudi proaktiven pristop k vlagateljem. V tej luči pripravljamo nov zakon, ki bo enako obravnaval tako domače kot tuje vlagatelje v primeru začetnih naložb in jim bo zagotovil več podpore,« so povedali na ministrstvu za gospodarstvo.