»Trikrat mimo! Kaj hočemo, tako je,« je slovenska biatlonka Teja Gregorin pripomnila na tri zgrešene tarče, vse pri strelskem položaju stoje, ki so zaznamovale njen nastop na najdaljši razdalji SP v Hochfilznu. Dvanajsto mesto je dosežek prvenstva, sezone in tudi najbližje svetovnemu vrhu v zadnjih 25 mesecih. Še posebno navdušujoča je bila v smučini. Hitrejše so bile le supertekačice biatlonske karavane Kaisa Mäkärainen, Laura Dahlmeier in Gabriela Koukalova, slednji sta se z eno minuto kazenskega pribitka veselili naslova svetovne prvakinje in podprvakinje. Nemška zvezdnica se je veselila še tretjega naslova in četrte kolajne, Čehinja ima prav tako tri kolajne.

Gregorinova je nastopu posvečala veliko pozornosti. Odlična tekaška forma je bila jamstvo, da se, še bolj kot pred osmimi leti v Pjongčangu, ko je na veliko presenečenje osvojila srebro, prvo za slovenski biatlon, lahko nadeja novega presenečenja. »Tekla sem odlično, še posebno v teh pomladanskih temperaturah. Očitno sem tip tekačice, ki bi bila uspešna predvsem na maratonu Vasaloppet (90 kilometrov dolg maraton na Švedskem, op. a). Res je, na strelišču bi se dalo zadeti več. Žal je tekma z minuto pribitka,« se je 36-letna Gregorinova ob mešanih občutkih glede neizkoriščene izjemne priložnosti sprijaznila z enajstim najboljšim dosežkom na SP, kamor je prestopila kot obetavna tekačica po OI 2002.

A biatlonka ŠD Nika Ihan ni bila najhitrejša biatlonka slovenskega rodu. Dunja Zdouc, 23-letna Korošica iz Radiš pri Celovcu, članica zamejskega društva Sela pod Košuto, je bila med tistimi superstrelkami, ki so izkoristile posebnosti discipline, in je brez zgrešene tarče kljub več kot tri minute počasnejšem teku poskrbela za dosežek kariere (11. mesto). »Fenomenalno je bilo streljati in teči pred toliko domačimi navijači iz Koroške,« je bila v slovenščini po tekmi navdušena Dunja Zdouc. Bila je tudi med najhitrejšimi strelkami, kjer je nase znova opozorila tudi Urška Poje (79.), ki pa je kot najmlajša v konkurenci skupaj z Anjo Eržen (76.) končala v zadnji četrtini uvrščenih. Poleg štafetne tekme, kjer bo zraven še mladinka Polona Klemenčič, je dober dosežek Gregorinovi odprl možnost za nastop na nedeljski prestižni tekmi skupinskega starta elitne trideseterice.

Danes ob 14.15 bo še moška dvajsetka, ki je na sporedu od prvega prvenstva leta 1958. Klemen Bauer ima potencial za vrh. Prav tako kot nekdanja ihanska soseda je izbral startno številko med prvimi (2). Malokdo ve, da je bil pred petimi leti v Ruhpoldingu peti, le 4,3 sekunde od kolajne. Na strelske odlike se bosta zanašala Miha Dovžan, ki je v življenjski tekaški pripravljenosti, in Lenart Oblak. Izidi, ženske (15 km): 1. Dahlmeier (Nem) 41:30 (1), 2. Koukalova (Češ) + 0:24 (1), 3. Runggaldier (Ita) + 1:45 (0), 12. Gregorin + 3:04 (3), 76. Eržen + 8:42 (6), 79. Poje (vse Slo) + 8:57 (3).