»Zame je bilo večje veselje, da sem videl Darjo s kolajno, kot moj lasten nastop,« je Ole Einar Bjoerndalen priznal v cilju nedeljske zasledovalne tekme svetovnega prvenstva v Hochfilznu. Nova, že 45. kolajna s svetovnih prvenstev kralja biatlona pri 43 letih in srebrna kolajna njegove žene Darje Domračeve dobre štiri mesece po rojstvu hčerke Xenie je najbolj fascinantna zgodba prvega dela prvenstva na Tirolskem. Uspeh norveške legende in beloruske šampionke je pravljica o uspehu. Potrditev, da največji šampioni zmorejo najboljše v najpomembnejših trenutkih, k temu pa jih vodijo tudi dodatne (družinske) emocije in motivacija, povezana z osebnim življenjem.

»Darja je imela težko obdobje. Trdo je trenirala za vrnitev. V veliko veselje mi jo je bilo gledati po televiziji s hčerjo v naročju. Darja je močna osebnost, veliko motivacije dobivam ob njej. Žene so steber družine. Njeno srebro je za nas zmaga. Na stopničkah je prvič po dolgem obdobju. Do tekme sem mislil, da je še predaleč, da ji lahko uspe (27. v sprintu, Teja Gregorin 30.), vendar je presenetila. To je bilo olajšanje in motivacija zame, da sem popoldne nastopil sproščeno in imel odlično tekmo,« je kralj biatlona spregovoril o sožitju in vplivu dvanajst let mlajše žene. Na popoldanski zasledovalni tekmi je z osmega mesta napredoval v ospredje, kjer sta bila pred njim le njegov naslednik na prestolu zmagovalca Martin Fourcade in dvajset let mlajši norveški biatlonski princ Johannes Thingnes Boe. To so velikani zadnje dobe biatlona.

Mlada žena ga je pomladila

Darja, ki je bila na odru z obema vodilnima biatlonkama sezone, je svoje velike trenutke dosegla s tremi zlatimi kolajnami na olimpijskih igrah v Sočiju. Potem so prišle težave z mononukleozo, poroka, materinstvo. Ole Einar je na vprašanje, kako funkcionira družina v karavani svetovnega pokala, kjer je že od leta 1992, odgovoril: »Živimo skupaj. O biatlonu se ne pogovarjamo veliko.« Zagotovo sta Bjoerdalna mlada žena (prej je bil poročen z Natalie Santer iz Dobbiaca) in očetovska vloga pomladili. Njegova motivacija ni vprašljiva. Večina je vseeno pričakovala, da se po štiridesetem letu, ko je osvojil kolajno tudi v Sočiju, in lani na SP v Oslu ne bo mogel več kosati z mladeniči.

Najboljša biatlonska zakonca na svetu sta odraz predanosti, discipline in vztrajnosti. Februarja lani pred svetovnim prvenstvom v Oslu smo Bjoerndalna in Darjo srečali v tedaj zelo mirni Anterselvi, visokogorskem prizorišču januarskih tekem svetovnega pokala. Prepričali smo se, kako mu vsaka sekunda v življenju pomeni ogromno, saj v času priprav ni pripravljen čakati na nepredvidene stvari, temveč vsak svoj trenutek pazi na zdravje. Tudi pri tem je posebnež. Podobno izkušnjo smo doživeli poleti lani v Obertilliachu, visokogorskem središču v Karnijskih Alpah, kjer je Bjoerndalnov drugi dom.