Mariborčani tudi v tej sezoni oskrbujejo slovensko alpsko smučanje, saj je njihovo pojavljanje v medijih pogostejše kot vseh drugih članov slovenske reprezentance. Brez Mariborčanov v tej sezoni Slovenci ne bi imeli novih petih zmag svetovnega pokala, ne bi imeli svetovne prvakinje v smuku, tretjega mesta po smuku na včerajšnji alpski kombinaciji, sedmega smukača na svetu… Ne bi imeli Zlate lisice, alpskega smučarskega organizacijskega ponosa. Ne bi bilo nepozabne poslovilne tekme Tine Maze v Sloveniji…

Brez mariborskega kluba ne bi bilo tako kakovostnega slovenskega trenerskega znanja. Ilki Štuhec daje nasvete Grega Koštomaj, ki se je v svoji karieri učil trenerskega napredka tudi v mariborskem alpskem smučarskem klubu, preden je dobil povabilo iz tujine. Ne bi bilo številnih drugih uspešnih mariborskih trenerjev, ki desetletja širijo znanje po vsem svetu. Vprašanje je, kakšna bi bila brez Branika kariera najbolj znanega Mariborčana Toneta Vogrinca, pionirja uspešne alpske smučarke zgodbe.

Ta isti mariborski klub ne živi razkošno, temveč je lani celo propadel. Težave z likvidnostjo zdaj že nekdanjega kluba s polstoletno tradicijo so se vrstile dolgo let. Sovpadale so s propadom Športnega centra Pohorje, ki so ga ustanovili prav branikovci. Mariborski zanesenjaki, s predsednikom kluba Boštjanom Tancerjem na čelu, so ustanovili nov klub. Da tekmovalci verjamejo lokalni zgodbi, so dokazali Ilka Štuhec, Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater in številni drugi, ki so ostali zvesti novemu Braniku. Ostali so zvesti klubu, ki jih je naučil prvih smučarskih zavojev, ki so jih izpopolnili do te mere, da lahko od njih živijo. Tudi trenerske legende podpirajo nov klub. Izpostaviti kaže Filipa Gartnerja in Stojana Puhalja, s klubom pa simpatizira tudi Tone Vogrinec.

Za prihodnost slovenskega alpskega smučanja je obstoj mariborskega Branik nujen. Novi projekti so smeli, z mladimi smučarji delajo nekdanji in uveljavljeni tekmovalci, kot sta Mitja Dragšič in Alek Glebov. Prihodnost ASK Branik Maribor je kljub trudu negotova, povezana predvsem z organizacijo tekem za Zlato lisico. Najprej se je treba za trenutek ustaviti v sedanjosti. In se po štajersko poveseliti. ASK Branik Maribor je namreč po zaslugi Ilke Štuhec prvič v zgodovini postal svetovni prvak. Ni junaka, ki mu tega naslova ne bi privoščil!