Podobno kot šole so prosta mesta za novince razpisali tudi dijaški domovi. Kot poudarjajo, ne ponujajo le namestitev za mlade, ki se odpravljajo na šolanje v oddaljen kraj. Poleg tega dijaški domovi zagotavljajo zdravo prehrano, dobre življenjske razmere, vzgojni program z vzgojitelji, prostočasne dejavnosti in podobno. Za prihodnje šolsko leto razpisujejo skupaj 2324 prostih mest, kar je 58 mest manj kot v letošnjem šolskem letu. A novinci tudi letos niso zapolnili vseh razpoložljivih mest – kar 709 po vsej državi jih je po podatkih ministrstva za izobraževanje ostalo praznih.

Prijavijo naj se samo v en dijaški dom

Učenci in dijaki, ki želijo v šolskem letu 2017/2018 bivati v dijaškem domu, morajo do 4. aprila dijaškemu domu, za katerega so se odločili, poslati izpolnjeno prijavnico za sprejem (na voljo v dijaških domovih in na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje www.mizs.gov.si).

Podobno, kot velja za vpis v srednjo šolo, se lahko vsak dijak prijavi samo v en dijaški dom, v katerem želi bivati, opozarjajo na ministrstvu. Dijaški dom bo do 7. aprila prijavljene kandidate obvestil o možnosti bivanja in nadaljnjem postopku vpisa, vendar si kandidati lahko premislijo in prijavo prenesejo v drug dijaški dom do 25. aprila. O morebitnih omejitvah pri sprejemu novincev bo dijaški dom obvestil kandidate do 6. junija.

Vpis v dijaški dom bo potekal do 4. julija, v jesenskem roku pa do 30. septembra. Med potrebnimi dokumenti zanj je tudi dokazilo o statusu dijaka za šolsko leto 2017/2018. O tem, kako poteka življenje v dijaškem domu, kakšna so pravila in kakšno je vzdušje, pa se bodo dijaki oziroma bodoči stanovalci lahko prepričali na informativnih dnevih. Ti bodo v dijaških domovih, tako kot v srednjih šolah, jutri in v soboto, 11. februarja.

Subvencije za družine z več vključenimi otroki

Pomemben podatek za odločanje družine o tem, ali bo bodoči dijak bival v dijaškem domu, pa je cena, ki jo bodo morali vsak mesec za to plačevati. Na ministrstvu za izobraževanje so nam povedali, da je izhodiščna oskrbnina 208 evrov mesečno, v to ceno pa so po njihovih besedah vključeni stroški prehrane in nastanitve v dijaškem domu.

Družine, ki imajo v dijaški dom vključenih več otrok, pa so upravičene do ugodnosti, opozarjajo na ministrstvu. Za drugega in za vse nadaljnje otroke, vključene v dijaški dom, imajo priznano subvencijo v višini celotne mesečne oskrbnine. »To pomeni, da drugi dijak in naslednji dijaki iz iste družine v dijaškem domu bivajo brezplačno, oskrbnino pa mora družina plačevati samo za prvega dijaka,« pojasnjujejo na ministrstvu.