Enolončnica z lečo

Potrebujemo: 350 g rjave leče, skodelico (2,5 dl) drobno sesekljane čebule, skodelico (2,5 dl) grobo naribanega korenčka, skodelico (2,5 dl) drobno sesekljanega koromača z zelenjem, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, 1,5 dl suhega rdečega vina, 1,5 žličke balzamičnega kisa, 4 stroke česna, morsko sol, 1 lovorov list, pol žličke suhega origana, sveže zmlet poper po okusu.

Priprava: Lečo oprhamo s hladno vodo, koromač z zelenjem in čebulo drobno sesekljamo ter v večjem loncu na olju med občasnim mešanjem počasi pražimo pet minut, da zadiši. Medtem zavremo pol litra vode (ali zelenjavne jušne osnove, če je pri roki). Korenček ostrgamo in grobo naribamo ali zrežemo na drobne kocke, česen drobno sesekljamo. Skupaj s korenčkom ga stresemo v posodo, premešamo in zalijemo z vinom. Kuhamo nekaj minut. Lečo stresemo v posodo, dodamo žličko soli, lovorov list in origano ter prilijemo vročo vodo (ali jušno osnovo). Pristavimo in ko zavre, počasi kuhamo 30–40 minut, da se leča zmehča. Nazadnje dodamo balzamični kis in poper, premešamo in odstavimo. Postrežemo kot samostojno jed, morda s popečenimi kruhki in listnato solato.